2018. június. 20. szerda - Rafael napja van
Banner
Banner
Banner
Növekvő futamidő

Növekvő futamidő

2017. augusztus 9. 15:16

Júliusban a 143 milliárd forintos havi növekedés kétharmadát a Kétéves Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Államkötvény vásárlások tették ki. Idén közel 1291 milliárd forinttal emelkedett a lakossági állampapírok állománya.  

Tovább folytatódik a hosszabb futamidejű állampapírok felé történő elmozdulás a lakossági vásárlásoknál. Júliusban a kötvények közül az inflációkövető, 3 és 5 éves futamidejű, 3,55 és 3,8 százalékos éves kamatozású Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) eladása emelkedett legjelentősebben. Emellett a 2,5 százalékos éves kamatot biztosító Kétéves Magyar Állampapírt (2MÁP) is szívesen vásárolták, akik hosszabb futamidejű befektetésben gondolkodtak - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Tájékoztattak arról, a féléves állampapírok értékesítésének üteme tovább lassult, ugyanakkor a Kamatozó Kincstárjegy állományának növekedése a március óta tartó megtorpanást követően júliusban jelentősen emelkedett.

Az ÁKK idén a trendszerű fejlődés időszakát könyvelheti el, amely az állam hosszútávú céljainak is megfelel. A lakossági portfólió hosszabbodásával növekszik az adósságfinanszírozás biztonsága, ami a gazdaság stabilitásának egyik fokmérője - szögezte le az ÁKK.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/ÁKK

Partneroldalak