2019. szeptember. 23. hétfõ - Tekla napja van
Banner
Banner
Banner
Októbetről jönnek a 15 évre fixált kamatú hitelek

Októbetről jönnek a 15 évre fixált kamatú hitelek

2018. szeptember 5. 9:55

Elérhetővé válhatnak októbertől a 15 éves kamatperiódusokban rögzített kamatozású Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel termékek a bankoknál, mert a jegybank módosította a minősítési keretrendszert. Az ügyfelek újonnan kötött, éven túli kamatperiódusú lakáshitel-szerződéseinek csaknem hatvan százaléka már fogyasztóbarát konstrukció.

Október 1-jétől megkezdhetik a hitelintézetek a 15 évre fixált kamatú Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) forgalmazását, mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ennek megfelelően módosította a fogyasztóbarát lakáshitelek keretrendszerét. A cél a hosszú távon biztonságos jelzáloghitelek elterjedésének további ösztönzése, amelyek kiszámíthatóságát a minél hosszabb kamatrögzítés garantálja. E lakáshitelek – alacsonyabb kamatkockázatuknak köszönhetően – a szintén októbertől alkalmazandó, a kamatperiódusok szerint megkülönböztetett jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (JTM) számításánál is a legkevésbé kockázatos termékek közé sorolandók – tájékoztatott a jegybank.

Közölték, októbertől a bankok már nem kínálhatják eddigi, hároméves kamatperiódusokban rögzített kamatozással rendelkező MFL konstrukciókat. Ezen termékek részesedése meglehetősen alacsony volt, a legutóbbi, 2018. júniusi adatok szerint az újonnan folyósított fogyasztóbarát lakáshitelek több mint 95 százaléka ennél hosszabb kamatrögzítésű. Az eddig megkötött hároméves MFL konstrukciók feltételei a megkötött ügyfélszerződések szerint változatlanok.

Csökkent a THM

Az MNB által bő egy éve létrehozott Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel minősítési rendszer keretében a forgalmazó hitelintézetek 2018 július végéig mintegy 178 milliárd forint minősített lakáshitelt folyósítottak, s csaknem 16 ezer ügyfélszerződést kötöttek. Jelenleg immár a hazai bankok, takarékszövetkezetek által havonta kihelyezett összes éven túli kamatperiódusú lakáshitel csaknem hatvan százaléka MFL minősítésű konstrukció.


Az elmúlt egy évben a hitelkonstrukciók THM-jének csökkenése a teljes futamidő alatt több százezer forintos megtakarítást eredményez    (MTI illusztráció)

Az egy évnél hosszabb időszakra vagy a teljes futamidő végéig kamatfixált – MFL és egyéb– termékek a teljes új lakáshitel-kihelyezés több mint 85 százalékát adják, miközben egy évvel ezelőtt még csak ötven százalék körül volt ez az arány. Az MFL az elmúlt egy évben a lakáshitelek teljes hiteldíj-mutatójában (THM) bekövetkezett csökkenésnek a többi jegybanki programmal együtt egyfajta katalizátora is volt: a konstrukciók THM-je mintegy 1,1 százalékponttal alacsonyabb a minősítéssel nem rendelkező, hosszabb kamatperiódusú lakáshitelekhez viszonyítva, ami a teljes futamidő alatt több százezer forintos megtakarítást jelent.

Az MFL termékeket összehasonlító kalkulátor segítségével a fogyasztók összevethetik a hitelintézetek személyre szabott fogyasztóbarát lakáshitel-ajánlatait. Az MFL honlapot a fogyasztók 1,5 millió alkalommal keresték, melyen a kalkulátor segítségével 115 ezer ajánlatot töltöttek le. 
Az MNB folyamatosan vizsgálja a minősítési rendszer aktualizálásának lehetőségét, ennek nyomán 2018 nyarán az állami kamattámogatásos MFL konstrukciók bevezetésére is sor került.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Magyar Nemzeti Bank

Partneroldalak