2018. április. 23. hétfõ - Béla napja van
Banner
Banner
Banner
Ötszázezer pénzbehajtási eljárás indulhat idén

Ötszázezer pénzbehajtási eljárás indulhat idén

2017. június 19. 12:57

A közműcégek és a telekommunikációs társaságok kezdeményezték az idén is a pénzbehajtási eljárások nagyjából kétharmadát. Ezek mellett bőven akadnak parkolási büntetések és bliccelések miatt indult eljárások is.

Félmillió pénzbehajtási eljárás indulhat idén, elsősorban a telekommunikációs társaságok és a közműcégek kezdeményezései alapján - mondta a Magyar Időknek az Országos Közjegyzői Kamara elnöke. Tóth Ádám szerint cégek közötti elszámolási viták. A válság utáni időszakban eltűntek az efféle ügyek, mára megváltozott a helyzet, gyakoribbak lettek a kifizetetlen munkák miatt indított eljárások.

Furcsa módon a pénzbehajtások számának emelkedése megfelelő gazdasági viszonyok között a fellendülés jele is lehet - magyarázta a kamarai vezető. Követelés ugyanis csak akkor van, ha a vállalkozások és a magánszemélyek szerződéseket kötnek, megrendeléseket adnak és kötelezettségeket vállalnak. Az ügyletek számának emelkedése pedig szükségképpen magával hozza a szerződésszegések számának növekedését is.

Míg 2015-ben nagyjából 460 ezer eljárás kezdődött, 2016-ban hatvanezerrel nőtt az ügyek száma, azaz havonta átlagosan ötezerrel több igény futott be a közjegyzőkhöz. Azért hozzájuk, mert a hitelezők a hivatalos személyektől kérhetik a követelés hatósági beszedésének megindításához szükséges fizetési meghagyás kiállítását.

A részadatok alapján úgy fest - mondta a kamarai elnök -, hogy a lendület idén is kitart: az első öt hónap több mint kétszázezer új eljárást hozott.

 

Pr7

Forrás: Magyar Idők

Partneroldalak