2019. szeptember. 23. hétfõ - Tekla napja van
Banner
Banner
Banner
Pénzügyi védőháló kell a váratlan kiadásokra

Pénzügyi védőháló kell a váratlan kiadásokra

2018. szeptember 4. 12:41

Magasabb vagy emelkedő fizetések mellett is érhetnek kellemetlen meglepetések, ha nem rendelkezünk megfelelő pénzügyi védőhálóval. A K&H három kérdésével azonban könnyen ellenőrizheti, hogy a saját életmódjához képest mennyire okozna nehézséget egy váratlan helyzet.

Miközben a KSH által közölt legfrissebb adatok szerint 2018 júniusában 11,2 százalékkal emelkedett a bruttó átlagkereset az egy évvel ezelőtti értékhez képest, és a K&H által végzett prémium befektetői felmérés alapján az általános tartalék az elsődleges megtakarítási cél, mégis, a megtakarítási szokásokkal foglalkozó felmérések szerint a magyar családok többsége nem rendelkezik megfelelő biztonsági tartalékkal. Ezzel a három kérdéssel most mi magunk nagyon hamar leellenőrizhetjük, hogy megfelelő pénzügyi „védőhálóval” rendelkezünk-e: 

Van szabadon felhasználható megtakarításunk? 

Vigyázat, ez a kérdés nem egyszerűen arról szól, hogy éppen mennyi készpénz van nálunk vagy a folyószámlánkon, esetleg valamilyen értékpapírban. Csak az számít szabadon felhasználható megtakarításnak, aminek sem most, sem a következő hónapokban „nincs helye” a költségvetésünkben. 

Tudnánk kezelni egy váratlan kiadást?

Itt a saját élethelyzetünket és életstílusunkat kell végiggondolni: mi történne, ha valami elromlana a háztartásunkban, az autónkban, esetleg egy betegség vagy baleset következményeit kellene azonnal kezelnünk? Mivel minden háztartás más felszereltséggel bír, így mi magunk látjuk legjobban azt, hogy egy váratlan esemény mekkora nagyságrendű kiadást jelentene. 

Két-három hónap keresőképtelenség esetén is fenn tudjuk tartani háztartásunkat? 

A háztartás fenntartásának állandó költségei – rezsi, bérleti díj, hiteltörlesztés – könnyen kiszámítható terhet jelentenek, de érdemes azt is megnézni, hogy mennyire vagyunk kiszolgáltatva a havi bevételeinknek. 

„Ha egyik kérdésre sem sikerül igennel válaszolni, akkor pénzügyileg egyértelműen kiszolgáltatott helyzetben vagyunk – függetlenül a konkrét jövedelmünktől. Ezt a helyzetet azzal tudjuk enyhíteni, ha egyrészt számba vesszük kiadásainkat, hogy van-e olyan, amit el tudunk engedni – anélkül, hogy egy másikkal pótolnánk. Másrészt, ha emelkedik a jövedelmünk vagy kifut egy már megszokott fix költség, akkor az így felszabadult összeget ne éljük fel, hanem ez legyen a megtakarításunk alapja” – tanácsolja Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója. 

Ha pedig már van valamilyen megtakarításunk, de a második vagy harmadik kérdésre nem tudtunk nyugodt szívvel igent mondani, akkor azt fontoljuk meg, hogy a fogyasztási célra félretett (nyaralás, autóvásárlás) vagy a hosszabb távú célhoz kötött megtakarítási formákkal szemben (nyugdíj, lakásvásárlás) átmenetileg előtérbe helyezzük-e a biztonsági tartalékunk feltöltését” – javasolja a befektetési szakember. 

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/K&H Alapkezelő

Partneroldalak