2018. június. 20. szerda - Rafael napja van
Banner
Banner
Banner
Tovább bővítenék az online pénztárgép használóinak körét

Tovább bővítenék az online pénztárgép használóinak körét

2017. március 20. 11:54

A január 1-én életbe lépett online kassza-szabályozás újdonságai közé tartozik nem csak az, hogy még több szakmában lett kötelező a használata, hanem az is, hogy ezen túl el lehet adni a pénztárgépet, ha egy vállalkozó bezárja az üzletét. Az úgynevezett átszemélyesítés lehetősége mellett több új funkció is megjelent a pénztárgépekben, és összességében szigorodtak a szervizelés szabályai.

Országos képzési rendszerrel segíti a Micra-Metripond a szervizpartnereit abban, hogy felkészüljenek az online pénztárgéprendszert szabályozó rendelet új követelményeire. Novák Zoltán ügyvezető fontos változásnak tartja, hogy az éves felülvizsgálat egy részének elvégzésért már a forgalmazók felelősek. Ezért 600 oldalas e-tananyagot állítottak össze a szervizesek számára, akik a tematikát az interneten, regisztráció után kapják meg

Az e-konzultációk után egy személyes, gyakorlati képzésen vehetnek részt a szakemberek, majd vizsgát kell tenniük a tanultakból. Tanúsítványt csak a sikeres vizsgázók kapnak, és a jövőben már csak ők végezhetik el az adott típusú pénztárgépek szervizelését és a kötelező éves felülvizsgálatokat. A sikeres vizsgázók listája felkerül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjára is, ahol azt is feltüntetik, hogy a műszerészek melyik pénztárgépek javítására jogosultak.

– „Már az online pénztárgépek bevezetésekor is az volt a véleményünk, hogy Magyarország egyik legnagyobb és legbonyolultabb IT-rendszeréhez nem szabad odaengedni kontárokat vagy csalókat. A képzési programunkat azért indítottuk, hogy a partnereink naprakész tudással rendelkezzenek a gyorsan fejlődő eszközökről, hogy maradéktalanul ismerjék a rendelet előírásait, és hogy a magunk részéről ezzel is hozzájáruljunk a piac tisztaságához” – mondta az ügyvezető.

Novák Zoltán közölte: a tisztességes piaci szereplők támogatják a további kiterjesztést. Szerinte fontos lenne, ha az ügyvédi irodáknak és az orvosi magánpraxisoknak is kötelező lenne a pénztárgép, mert az ő bevételük naponta több százezer forint is lehet.

A gazdaság kifehérítésének egy másik eszköze a bankkártyás fizetés további, fokozatos szélesítése lehetne. Az ügyvezető azt javasolja, hogy először az újonnan forgalomba helyezett pénztárgépek mellé legyen kötelező egy bankkártya terminál vagy egy mobilapplikáció.

– „Egy applikáció nem olyan költséges, mint egy banki kártyaolvasó, tehát akár a kisebb bevételű üzletek is kigazdálkodhatják. A bankkártyás fizetést nem lehet eltitkolni, a vásárlóknak pedig kényelmes” – mondta Novák Zoltán.

 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/ Micra-Metripond

Partneroldalak