2018. augusztus. 16. csütörtök - Ábrahám napja van
Banner
Banner
Banner
Új divat: a hitelek között is megjelent a nyereményjáték

Új divat: a hitelek között is megjelent a nyereményjáték

2017. szeptember 22. 11:56

Egyre többen vesznek nyeremény betétkönyvet, főleg az alacsony kamatok miatt. Mivel egyre nagyobb tétben „játszanak” a betétesek, a korábbi esélyek mára alapvetően megváltoztak. Íme, a részletek.

Magasabb összeggel nagyobb az esély a nyereménybetétkönyv-piacon, amely napjainkban reneszánszát éli. Meglepő módon a hitelek között is megjelent a nyereményjáték. Aktuálisan a Raiffeisen a fogyasztóbarát lakáshitelt október végéig igénylők között sorsol ki egy egymillió forintos, illetve 30 darab 100 ezer forintos KIKA ajándékkártyát. A személyi kölcsönre a banknál megejtett jó tipp pedig ötmillió forintot érhet.

Minden egyes betét a címletértékével arányos nyerési eséllyel vesz részt a sorsoláson, tehát egy 50 ezer forintos betét 10-szer nagyobb nyerési eséllyel rendelkezik, mint egy ötezres. A sorsolás úgy történik – tudta meg az Azénpénzem.hu a pénzintézettől –, hogy az ötezres címletet egyszer teszik be a sorsolási jegyzékbe, a tízezreset kétszer – és így tovább. Hangsúlyozták: az, hogy az elmúlt időszakban az ötezres betétekből viszonylag kevés nyertes volt a sorsolásokon, abból adódik, hogy a nagyobb címletű (főként az 50 ezer forintos) betétek súlya jelentősen megnövekedett, és így – pontosan a címletarányos nyerési esély következtében - egyszerűen kevesebb nyertes kerül ki az ötezresek közül.

Ömlik a pénz ezekbe a betétekbe

Jelenősen megnőtt a nagyobb címletű betétek aránya. Mostanra már minden második nyereményjátékot 50 ezer forinttal nyitottak. Két évvel ezelőtt 35 százalékos arányával még az ötezer forintos címlet volt a leggyakoribb. Jelenleg már a darabszámot tekintve is kétszeres a súlya az 50 ezresnek az ötezreshez képest, a nyerési esélynél pedig a címletarányosság miatt még nagyobb az eltérés.

 

Persze nem csak az egyedi tétetek, hanem az így elhelyezett összeg is dinamikusan nő. Az OTP-nél közel 70 milliárd forint a gépkocsi nyereménybetétek állománya, amiből tízmilliárd forintot az idén helyeztek el. A két évvel korábbi 1,5 millió helyett ma már 2,3 millió darabra nőtt az aktív betétek száma. Az FHB is jelentős növekedésről számolt be. A banknál, a postákon és több takarékszövetkezetben nyitható „Takarék” nyereménybetét teljes összege három és fél év alatt 700 millió forintról 15,3 milliárd forintra emelkedett. Az idén a korábbinál nagyobb a szárnyalás. Az első félévben az FHB-s nyereménybetétek darabszáma 68 ezerrel, 400 ezer fölé nőtt. Ezt összesen 114 ezer nyereménybetétes birtokolta.


Azénpénzem.hu a mellékelt táblázatban összefoglalta a nyereménybetétek jellemzőit, s azt, hol lehet érdemes ilyent vásárolni.

Több száz nyereményautót nem vettek át

Az idén augusztus közepéig mintegy 80 nyertes betétet nem váltottak be a tulajdonosaik az FHB-nál. Ezeket 2011. október 8. és 2017. július 10. között sorsolták ki. Az OTP 1961-ben indította el a konstrukciót, és azóta sok száz autót nem vettek át. Persze nyilvánvalóan sehol sem a kocsik várakoznak gazdájukra, bár esetenként még jobb üzlet is lehetne egy soha használatba nem vett veteránautót birtokolni. A pénzhez viszont határidő nélkül bármikor hozzá lehet jutni. Érdemes tehát utánanézni, hogy a szekrény vagy a fiók mélyén nem lapul-e valahol egy régi nyereménybetét. Jövedelmező lehet a kutakodás, hiszen az OTP-nél az idén eddig 3 több mint 20 éve kisorsolt nyereményt vettek át.

Ha valaki a megnyert autóra tartana igényt, ezt a sorsolást követően 30 napon belül jeleznie kell. A gépkocsi nyereménybetétkönyvbe fektetett összeg bármikor készpénzre váltható.

Pr7
Forrás: Azénpénzem.hu

Partneroldalak