2019. március. 22. péntek - Beáta napja van
Banner
Banner
Banner
Változatlan hiánycél mellett érhető el a gazdasági bővülés

Változatlan hiánycél mellett érhető el a gazdasági bővülés

2018. augusztus 7. 11:26

Az idei év január-júliusa közötti időszakot továbbra is azon gazdasági folyamatok jellemezték, melyek a kormány adócsökkentési politikájával párhuzamosan a költségvetési bevételek növekedését eredményezték. A társadalmi célokat szolgáló különféle fejlesztések és beruházási programok pedig a 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycél mellett támogatják idén a négy százalék feletti növekedés megvalósulását – közölte a Pénzügyminisztérium.

Az államháztartás központi alrendszere 2018. július végéig 1491,0 milliárd forint deficittel zárt. Ezen belül a központi költségvetés hiánya 1557,0 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 19,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 46,9 milliárd forintos többletet értek el. Idén júliusban a központi alrendszer az előző hónapokhoz képest lényegesen mérsékeltebb, 70,4 milliárd forintos hiánnyal zárt – tájékoztatott a Pénzügyminisztérium.
 
Közölték, a 2010 óta végrehajtott sikeres konszolidációnak köszönhetően a magyar gazdaság a korábbinál kiegyensúlyozottabb és dinamikusabb növekedési pályára állt. Ebben jelentős szerepe van a hatéves bérmegállapodásnak, az otthonteremtési programnak, valamint a különféle foglalkoztatáspolitikai és gazdaságfehérítő intézkedéseknek.

A tárca kiemelte: a kormány tehát nem adóemelésekben, hanem a magyar családok támogatásában és a gazdaság bővülésének elősegítésében gondolkodik. Soha annyi embernek nem volt munkája még Magyarországon, mint napjainkban, így az emberek kiszámítható és biztos anyagi hátterű jövőt tervezhetnek.

Növekvő bevételek

Mindezek ismeretében mondható el – fejtették ki –, hogy 2018 hét hónapja alatt az általános forgalmi adóból 258,7 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadóból 149,0 milliárd forinttal, míg a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 163,7 milliárd forinttal több bevételt könyvelhetett el a költségvetés, mint az előző év azonos időszakában.

A kiadási oldalt tekintve azt láthatjuk – fogalmazott a pénzügyi tárca, hogy kiemelkedő a hazai forrásból megvalósuló fejlesztések finanszírozása, mint például az otthonteremtési program felfutása, a közúthálózat felújítása és fejlesztése, a Modern Városok Program és az Egészséges Budapest Program beruházásai. Míg idén január-júliusban az uniós kiadások (1309,4 milliárd forint) több mint húsz százalékkal teljesültek magasabb összegben, mint a tavalyi év azonos időszakában, addig az uniós bevételek összege csupán mintegy 162 milliárd forintot tett ki.

Pr7
Forrás: Pénzügyminisztérium

Partneroldalak