2019. március. 22. péntek - Beáta napja van
Banner
Banner
Banner
200 milliárd turizmus fejlesztésre

200 milliárd turizmus fejlesztésre

2014. február 14. 15:43

Kétszáz milliárd forint juthat a turizmus fejlesztésére az új uniós fejlesztési ciklus hétezer milliárd forintos támogatásából. Ezekhez a forrásokhoz pályázatok útján juthatnak majd hozzá a hazai vállalkozások a 2014-20 közötti időszakban - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezéskoordinációjáért felelős államtitkára.

Komoróczki István a magyar turisztikai attrakciókat felkereső országos körútjának első állomásán az esztergomi Vármúzeum 500 millió forintos támogatással megvalósuló felújítását tekintette meg.  Emellett felkereste a nemrég felújított Várkápolnát és a vallási turizmus fejlesztési lehetőségeiről folytatott megbeszéléseket Székely János püspökkel és Blanckenstein Miklóssal, az esztergomi szeminárium rektorával. Az államtitkár hangsúlyozta: látogatásának célja, hogy megtekintse miként sáfárkodnak a turisztikai célpontoknak szánt uniós pénzekkel. Esztergomban szerinte a munkálatok jól haladnak. Az államtitkár úgy vélte, sikeres pályázatokkal az idén kezdődött hétéves uniós pénzügyi ciklusban mintegy 200 milliárd forint juthat a turizmus fejlesztésére. A kormány célja olyan önfenntartó projektek létrehozása, amelyek az idegenforgalom és a foglalkoztatás fejlesztéséhez is hozzájárulnak.

Rezi Kató Gábor, a múzeum igazgatója helyszíni bejáráson mutatta be az intézményben zajló felújítást, mely várhatóan 2015 február közepére készül el és a korábbi statikus bemutató helyett interaktív kiállítással várja majd a látogatókat. Az igazgató elmondta, hosszú távú fejlesztési terveikben szerepel a Fehér-torony felújítása, a négy erény freskók helyreállítása, valamint a kaputornyok és a Várszínház, Lipót-terasz tömbjének rekonstrukciója, művészeti és kulturális várnegyed kialakítása és Duna parti, északi oldal rekonstrukciója. Itt tervezik Szent István király szülőházának feltárását, és a korai érseki palota bemutatását. A felújítás végén látható lesz a Várkápolna és a Studiolo, benne az egyes művészettörténészek által Botticellinek tulajdonított Erények freskó.

Székely János püspök azt kérte az államtitkártól, hogy próbálják meggyorsítani a Budapest és Esztergom közötti kerékpárút létrehozását, mert egyre több turista érkezik biciklivel a Bazilikához, valamint kívánatosnak nevezte, ha az egyházi turisztikai központok hangsúlyos kormányzati promóciót kapnának.

Forrás: NGM/MTI

Partneroldalak