2018. október. 19. péntek - Nándor napja van
Banner
Banner
Banner
A bankrendszer a gazdaság meghatározó szereplője

A bankrendszer a gazdaság meghatározó szereplője

2017. december 6. 13:04

Az idei év mindenki számára megadta azt a lehetőséget, hogy egy kicsit előre lépjen – ezt Varga Mihály jelentette ki az UniCredit Bank üzleti fórumán. A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a magyar gazdaság 2017-ben tovább erősödött, és minden esély megvan arra, hogy ez a tendencia folytatódjon.

Az országban jelentős fordulat állt be az elmúlt években, a 2008-as válsághelyzetből mára növekedésbe fordult a magyar gazdaság. Fizetési és a külkereskedelmi mérlegünk kedvező, a GDP 2013 és 17 között csaknem tíz százalékkal nőtt. A munkanélküliségi ráta négy százalék, a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony Magyarországon, 2010 óta 736 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma – emlékeztetett Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter az UniCredit Bank üzleti fórumán elmondta: az idei év mindenki számára megadta azt a lehetőséget, hogy egy kicsit előre lépjen, a magyar gazdaság 2017-ben tovább erősödött, és minden esély megvan arra, hogy ez a tendencia folytatódjon. A hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően megkezdődött a keresetek felzárkóztatása – tette hozzá. A miniszter a kormány előtt álló feladatok között említette a szakképzési rendszer fejlesztését, illetve a versenyképesség növelését célzó további intézkedéseket.

Varga Mihály közölte: az idei év a bankrendszer számára is jó év volt, a szektor adózott eredménye idén 19 százalékkal nőtt. Kiemelte: a kormány és a pénzintézetek viszonya kiegyensúlyozott. A kabinet mindent megtesz, hogy megbízható partnere legyen a bankoknak. A miniszter emlékeztetett rá: a kormány tartja magát az ígéretéhez, és folytatódik az állam tulajdonosi szerepének csökkentése a bankrendszerben.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/Nemzetgazdasági Minisztérium

Partneroldalak