2019. április. 25. csütörtök - Márk napja van
Banner
Banner
Banner
A bányászat húzta az ipari termelést

A bányászat húzta az ipari termelést

2018. július 12. 10:51

Az ipari termelés volumene májusban 0,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 3,8 százalékkal emelkedett – erősítette meg csütörtökön második becslése alapján a KSH.  Ezúttal a bányászat termelése volt a legjelentősebb, a szektorban ugyanis 38 százalékos növekedést mértek. Az ágazat 41,9 százalékos többletnövekedést produkált 2010 januárjához képest.

Tovább nőtt  májusban az ipari termelés: a előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,9 százalékkal emelkedett. Az ipari termelés volumene májusban 0,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 3,8 százalékkal emelkedett

A járműgyártás kibocsátása idén májusban 5,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A közúti járműalkatrész gyártásának volumene 1,0 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a közúti gépjármű gyártásáé 11,7 százalékkal visszaesett. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,9 százalékkal nőtt. Ezen belül a híradástechnikai berendezések gyártása kiugróan, 53 százalékkal bővült, azonban az elektronikus fogyasztási cikk gyártás 3,9 százalékkal csökkent.

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva, elsősorban az összes értékesítés 62 százalékát adó hazai eladások növekedése miatt, miközben a kivitel stagnált. A legnagyobb súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártás 5,9 százalékkal nőtt, a tejfeldolgozás azonban 6,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az ipari export volumene 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz mérve. A feldolgozóipari exportértékesítés 35 százalékát adó járműgyártás kivitele 10,2 százalékkal visszaesett. Ugyanakkor a feldolgozóipari export 15 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 5,7 százalékkal nőttek. A villamosberendezések exportja 12,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a gépexport viszont 12,0 százalékkal visszaesett. A vegyipar exportja 11,5, a gumiiparé 9,3, a gyógyszergyártásé 4,6 százalékkal nőtt.

 
Az ipar májusi teljesítményét főként a gumiipar, a bányászat és a vegyipar kétszámjegyű növekedése támogatta   Fotó: MTI

Az ipar belföldi értékesítése 2,9, ezen belül a feldolgozóiparé 7,1 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos hónapjában. A járműipar belföldi forgalma 16,2 százalékkal, nőtt a villamosberendezések és a gépgyártás eladásai  azonban 1,1, illetve 12,1 százalékkal, a számítástechnikai eszközök eladása 11,5 százalékkal csökkent. A vegyipar és a gumiipar belföldi értékesítési volumene 21,3, illetve 20,7 százalékkal emelkedett, a gyógyszereladások 8,0, az élelmiszeriparé 6,4 százalékkal nőtt tavaly májushoz mérve.

Összességében a beruházási javakat gyártó ágazatok belföldi eladásai 7,4 százalékkal nőttek éves összevetésben a tartós fogyasztási cikkek értékesítése 1,5 százalékkal csökkent, de az összes fogyasztási cikk forgalma 6,8 százalékkal nőtt. Az év első öt hónapjában 3,1 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás az előző év azonos időszakával összevetve, a belföldi eladások 5,1, az exportértékesítés volumene 1,1 százalékkal emelkedett. 

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 3,2 százalékkal nagyobb volt a tavaly májusinál, az exportrendelések 3,7, a belföldiek, 0,1 százalékkal emelkedtek. A teljes rendelésállomány 6,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az exportrendelések 7,0 százalékkal estek vissza, a belföldi rendelések 5,9 százalékkal nőttek.

Eredményes az ipar erősödését célzó kormányzati gazdaságpolitika

Jól halad a kormány újraiparosítási programja, 2018 első öt hónapjában 3,1 százalékkal bővült a magyar ipar kibocsátása. A nemzetgazdasági ágak közül 2018 májusában a bányászat termelése volt a legjelentősebb, a szektorban ugyanis 38 százalékos növekedést mértek. A hónapban eggyel kevesebb munkanap volt 2017 azonos időszakához képest, ami valamelyest lassította a jelentős súlyt képviselő feldolgozóipar bővülésének ütemét. Ennek ellenére a kormány által meghozott intézkedéseknek köszönhetően 2010 januárjához képest az ágazatra 41,9 százalékos többletnövekedés jellemző – kommentálta a KSH adatait az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Közölték, a kedvező gazdasági környezetnek és a kormány gazdaságpolitikájának eredményeképpen az ipari termelés értékei a továbbiakban is jól alakulhatnak. A munkaerőpiacot érintő hatéves bérmegállapodás, a kilenc százalékos társasági adókulcs és a közeljövőben megvalósuló kapacitásbővítő beruházások egyaránt az ágazat nemzetgazdaságban betöltött szerepét erősítik. 
 

Pr7
Forrás: KSH/Innovációs és Technológiai Minisztérium

Partneroldalak