2018. szeptember. 23. - Tekla napja van
Banner
Banner
Banner
A szakképzés erősítése növelheti a versenyképességet

A szakképzés erősítése növelheti a versenyképességet

2017. október 12. 14:28

Kilenc helyett lépett előre Magyarország a World Economic Forum globális versenyképességi ranglistáján - ez pedig a Nemzeti Versenyképességi Tanács  munkájának egyik fontos visszaigazolása - fogalmazott Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter.

A hazai felnőttképzési és foglalkoztatási helyzetet elemezte a Nemzeti Versenyképességi Tanács októberi ülésén – tájékoztatott Varga Mihály a tanácskozást követően. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: a tanács munkájának egyik fontos visszaigazolása a World Economic Forum (WEF) szeptember végén nyilvánosságra hozott globális versenyképességi ranglistája, amelyen kilenc helyett lépett előre Magyarország.

Az elmúlt évtized eredményeivel összevetve kiugró a javulás, ez az eddigi legnagyobb – egy év alatt mért – előrelépés a listán. Varga Mihály megjegyezte: a vállalatvezetői szubjektivitásnak is teret adó vizsgálat eredménye is azt jelzi, hogy a gazdasági élet szereplőiből álló Nemzeti Versenyképességi Tanács jól mérte fel, melyek azok a területek, amelyeken rövid távon is érdemben lehet javítani az ország versenyképességén.

Fókuszban a foglalkoztatás és felnőttképzés

A szakminiszter kiemelte: a tanács tagjai egyetértettek abban, hogy Magyarországon gyors ütemben szükséges javítani a munkaerő rendelkezésre állásán és képzettségén. Bár folyamatosan bővül a munkaerőpiacon jelenlévők száma, még mindig komoly tartalék áll rendelkezésre: a fiatalok, a szülőképes korú nők és az idősek aktivizálásával mintegy 700 ezer plusz munkaerő jelenhetne meg a gazdaságban – jelentette ki a tárcavezető.

A felnőttképzésről szólva Varga Mihály elmondta: az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők elhelyezkedése komoly nehézségekbe ütközik, és problémát jelent az is, hogy a hazai vállalatok méretüktől függően eltérő szempontok mentén képzik a jelentkezőket. A miniszter a szakértői véleményeket összegezve elmondta: amellett, hogy jelentősen emelni kell a szakképzés színvonalát, egyszerűbbé és átláthatóbbá kell tenni a képzési támogatásban részesülő vállalatok számára előírt elvárásokat, emellett nagyobb hangsúlyt kell fektetni az idegennyelv-oktatásra is.

 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/Nemzetgazdasági Minisztérium

Partneroldalak