2019. március. 22. péntek - Beáta napja van
Banner
Banner
Banner
A vízbiznisszel szinte bárhova mehet a világon

A vízbiznisszel szinte bárhova mehet a világon

2015. szeptember 11. 15:06

Magyar szakemberek is részt vesznek a thaiföldi országos vízgazdálkodási rendszer kiépítésében. Elsődleges szempont, hogy az új hálózat védelmet nyújtson az időként szélsőséges időjárás okozta károkkal szemben. Az utóbbi időben több ország is érdeklődött már a hazai technológiák és megoldások iránt.

Magyar szakemberek is részt vehetnek a Thaiföldön tervezés alatt álló, országos vízgazdálkodási rendszer kiépítésében - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára a magyar-thaiföldi gazdasági vegyes bizottság ülése után pénteken Budapesten. 

Az államtitkár kiemelte a vízgazdálkodást, mint a magyar-thai gazdasági együttműködés egyik fő területét. Mint kifejtette, mindkét országban előfordult az elmúlt években, hogy egy éven belül előbb árvízi katasztrófa, majd aszály sújtotta a mezőgazdaságot. Ezért ésszerű, fenntartható, az egész ország területére kiterjedő vízgazdálkodási rendszerre van szükség - mondta. Thaiföldön megkezdődött egy ilyen rendszer tervezése. A magyar kormány azt szeretné, ha magyar szakemberek is részt vehetnének ennek a kiépítésében - mondta el az államtitkár.

Magyar Levente elmondta: tíz év után ült össze ismét a magyar-thai gazdasági vegyes bizottság, de a következő találkozóra nem szeretnének ennyit várni. Emlékeztetett: Thaiföld több mint 70 millió lakosú ország, Ázsia egyik meghatározó gazdasága, ahol tucatszám vannak jelen amerikai, japán és európai autógyárak.

Noracsit Szinhaseni, a thaiföldi külügyminisztérium közigazgatási államtitkára elmondta: Magyarország nagyon aktív a kétoldalú gazdasági viszonyban. Kiemelte, hogy a magánszektor sok képviselője is részt vett a gazdasági vegyes bizottság ülésén, a thaiföldi küldöttség tagjaként is sok üzletember utazott most Magyarországra. Ez mutatja, hogy kölcsönös az érdeklődés - mondta.

Felidézte, hogy 300 millió dollárról 672 millió dollárra nőtt a Magyarország és Thaiföld közötti kétoldalú kereskedelem, de még további növekedés lehetősége rejlik benne. Az együttműködés fő területei között említette a vízgazdálkodás és a mezőgazdaság mellett a közegészségügyet és a turizmust.

Vízgazdálkodás mint exporttermék

Néhány nappal ezelőtt öt kétoldalú nemzetközi megállapodás szövegét véglegesítették a magyar-algériai gazdasági vegyes bizottság ülésén, ezeket minden bizonnyal az algériai miniszterelnök néhány héten belüli magyarországi látogatásán írják alá. Az együttműködés a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás, a turizmus, a közlekedés, az infrastruktúra területén realizálódhatnak, valamint hazánk hamarosan kereskedőházat is nyit az afrikai országban.

Hazánk július elején megfigyelőként felvételt nyert a Csendes-óceáni Szövetségbe. Hazánk áprilisban nyújtotta be hivatalos kérelmét, melyről az integrációs szervezet négy tagországának állam- és kormányfői döntöttek július elején Peruban. A Csendes-óceáni Szövetséget "a szorosabb kereskedelemi koordináció és mélyebb integráció érdekében" a régió legnyitottabb gazdaságai hozták létre 2011 áprilisában. A szervezet világos és pragmatikus célokat követ, amelyek a gazdaság fejlesztését, a versenyképesség fokozását és az életszínvonal növelését szolgálják - áll a közleményben. Magyarország a vízgazdálkodás, a kis- és közepes vállalatok támogatása, valamint - a Stipendium Hungaricum program keretében - az oktatás területén kapcsolódik be a közös munkába - tudatta a KKM. A Csendes-óceáni Szövetség tagja Chile, Kolumbia, Mexikó és Peru, számos más ország pedig megfigyelőként vesz részt a szervezet munkájában, köztük így már Magyarország is.

Magyarország a július közepi iráni atom-megállapodáskor kijelentette: üdvözlik az egyezséget, ami Európa mindennapjai szempontjából meghatározó jelentőségű. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor kijelentette: az Iránnal szembeni embargó feloldása Magyarország számára energiabiztonsági szempontból pozitív hatással jár, valamint legutóbbi teheráni látogatásán több gazdasági együttműködési lehetőséget is azonosítottak iráni kollégájával , amelyek közül a vízgazdálkodás, a mérnöki szolgáltatás és az autóipari beszállítások jelentős szerepet játszanak majd. 

 

Forrás: Pr7/MTI

Partneroldalak