2020. szeptember. 25. péntek - Eufrozina napja van
Banner
Banner
Banner
Akár új lakást is hozhat a fa alá a csokos hitel

Akár új lakást is hozhat a fa alá a csokos hitel

2018. november 16. 10:35

Decembertől a kétgyermekes családok is hozzájuthatnak az állami kedvezménnyel igénybe vehető tízmillió forintos lakáshitelhez, a háromgyermekeseknél pedig 15 millió forintra ugrik a hitelplafon. A szóban forgó hitelek a piaci lakáshitelekhez képest évente 120-180 ezer forintos megtakarítást is jelenthetnek, és így akár 15-20 százalékkal kisebb jövedelem is elegendő lehet a hitelfelvételhez. 

Decembertől élesítik az állami lakástámogatási rendszer új elemeit: a kétgyermekes családok számára is elérhetővé válik a maximum tízmillió forintos, új lakás vásárlására fordítható kedvezményes kamatozású lakáshitel. A háromgyermekesek esetében pedig az eddigi tízmillióról 15 millióra emelkedik a maximális hitelösszeg. 

„A kedvezményes kamatozás azt jelenti, hogy a kérdéses lakáshitelek kamata legfeljebb három százalékos lehet a teljes futamidőben, amely maximum 25 éves lehet. A kedvezményes hitel alacsonyabb törlesztőrészletet jelent az érintett családoknak a piaci kamatokhoz képest” – mondta Trencsán Erika, a BankRáció.hu hitelszakértője. 

Mit jelent a kedvezmény?

Egy húsz évre felvett tízmilliós kedvezményes hitelnél a havi törlesztés 55-56 ezer forintra, a 15 milliósnál 83-84 ezer forintra jön ki. A piacon elérhető legkedvezőbb, végig fix törlesztést garantáló húszéves futamidejű 10 és 15 milliós lakáshitelek havi 66 és 100 ezer forintos havi kiadásához képest évente 120-180 ezer forintos megtakarítást jelenthet az állami támogatással futó konstrukció. Ráadásul az adósságfék szabályok és az alacsonyabb törlesztőrészletek miatt 15-20 százalékkal kisebb családi összjövedelem is elég lehet egy tíz vagy 15 milliós csokos kölcsönhöz. 

Lesz-e elég lakás?

A családi otthonteremtési kedvezmény bővítése mellett az is friss változás, hogy a 2019 végére már szerkezetkész új lakások esetében továbbra is alkalmazni lehet az öt százalékos kedvezményes áfakulcsot, ha az adásvételi szerződést benyújtották a földhivatalhoz. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a héten elfogadott áfatörvény-módosítás abban is segítheti vevőket, hogy 2019 után ne csökkenjen drámaian az új lakások kínálata.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Ingatlan.com

Partneroldalak