2020. július. 2. csütörtök - Ottó napja van
Banner
Banner
Banner
Aki kockáztat, kevesebb hitelt kaphat

Aki kockáztat, kevesebb hitelt kaphat

2018. június 21. 13:40

Szigorúbb szabályok jönnek októbertől a lakáshitelpiacon, amelyek a biztonságos, fix törlesztőrészletű konstrukciók további térnyerését segítik, és minimalizálják a kockázatokat. Ha az új szabályok szerint egy átlagfizetéssel húszéves futamidőre veszünk fel kölcsönt és a kamatokat tíz évig fixáljuk, akkor akár 16-17 millió forintos lakáshitelt kaphatunk. Ha azonban ugyanezt maximum öt évre fixáljuk, akkor egy átlagfizetéssel csak tízmillió forintos hitelre lehetünk jogosultak.

Bár az új lakáshitelek hetven százaléka ma már legalább egy évre vagy akár hosszabb időre fix törlesztőrészletet biztosít, a minimum tíz évig fix törlesztőrészletet garantáló konstrukciók kaphatnak igazán nagy lendületet a Magyar Nemzeti Bank októbertől életbe lépő lakáshitelezési szabályainak köszönhetően – áll a BankRáció.hu és az Ingatlan.com összeállításában. 

Hadüzenet a kockázatoknak

Az egyik legfontosabb változás, hogy a fix törlesztőrészletet kevesebb mint öt évre garantáló lakáshiteleknél a törlesztőrészlet nem lehet majd magasabb a havi nettó fizetés 25 százalékánál. Nlgyszázezer forintnál magasabb nettó jövedelem esetén pedig harminc százalék lesz a korlát. 

A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél 35, illetve negyven százalék lesz a limit. Ez azért jelent szigorítást, mert eddig a korlát ötven, illetve hatvan százalék volt. Októbertől az ötven és hatvan százalékos limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik majd. 

„A változásokkal a jegybank egyértelműen a leghosszabb ideig kiszámítható, biztonságos lakáshitelek felé kívánja terelni a hiteligénylőket” –mondta Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője.  Szerinte a többség már eddig is a több mint egy évig fix törlesztőrészletű lakáshiteleket választotta, de ezek között sok volt az olyan, amelyek tíz évnél rövidebb ideig nyújtottak fix törlesztést. A lépés annyiban érthető, hogy nemzetközi szinten a jegybankok várhatóan az eddiginél szigorúbb monetáris feltételeket teremtenek a jövőben, emiatt pedig emelkedhetnek a kamatok is. A futamidő végéig fix törlesztést garantáló lakáshitelek pedig védelmet nyújtanak az esetleges kamatemelkedés ellen – fogalmazott Trencsán Erika. 

Nagyobb kockázat, kevesebb hitel

A BankRáció.hu adatai szerint a húszéves futamidejű tízmillió forintos, legalább tíz évig fix törlesztőrészletű konstrukciók közül a legolcsóbbak 4,5 százalék körüli teljes hiteldíjmutatóval (thm) és havonta 63-64 ezer forintos törlesztővel voltak elérhetőek június közepén. A havi 220 ezer forintos nettó átlagfizetés – ha nincs egyéb tartozása az hitelfelvevőnek – június közepén érvényes banki ajánlatok alapján 16-17 millió forintos minimum tíz évig fix törlesztőrészletű lakáshitel felvételére is elég lehet, az előbbiekben említett húszéves futamidőt feltételezve. Ezzel szemben ugyanez a nettó átlagfizetés egy maximum öt évre fixált törlesztésű lakáshitel esetében az októbertől érvényes – 25 százalékos – jövedelmi korlátot figyelembe véve csak tízmillió forintos hitelösszegre lenne elegendő. 


A tíz évnél hosszabb időre garantáló konstrukcióknál lesz a legnagyobb verseny a bankok között    Stockphoto

Trencsán Erika arra is felhívta a figyelmet, hogy az új szabályozás miatt a fix törlesztést a tíz évnél hosszabb időre garantáló konstrukcióknál lesz a legnagyobb verseny a bankok között.  Éppen ezért a hitelfelvétel előtt nagyon fontos lesz áttekinteni a bankok ajánlatait, mert jelentős kiadást lehet megspórolni a legjobb megoldással. 

Lakáspiaci hatás

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint nemcsak a lakáshitelezésben, hanem a lakáspiacot is érinti az októbertől életbe lépő változás. Egyrészt, sokan azért választhatják majd a legalább 10 évig fix törlesztésű hiteleket, mert így drágább lakást vásárolhatnak. Másrészt mivel októbertől lépnek életbe az új szabályok, ezért várhatóan lesznek, akik előrehozzák a lakásvásárlásukat, ami megemelheti az adásvételek számát is az idei évben. 

Balogh László és Trencsán Erika is hangsúlyozta, hogy sem a jelenlegi, sem az októbertől életbe lépő szabályok esetében sem szerencsés kifeszíteni teljesen a családi büdzsét, tehát nem szabad a maximális hiteltörlesztést bevállalni. A szakemberek szerint a biztonság érdekében fontos, hogy a hitelfelvevőknek lehetőleg maradjon még anyagi mozgástere a hiteltörlesztők kifizetése után is.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/ BankRáció.hu/Ingatlan.com

Partneroldalak