2021. október. 24. - Salamon napja van
Banner
Banner
Banner
Átalakítja a kormány a logisztikai stratégiát

Átalakítja a kormány a logisztikai stratégiát

2017. május 24. 14:11

A kormány – a szakmai szervezetekkel közösen – dolgozik a logisztikai stratégia átalakításán, emellett beszállító-fejlesztési prog­ramot és a logisztikai központok fejlesztését támogató pályázatot indított - jelentette be Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtit­kár az „Ipar 4.0, Logisztika 4.0: Kihívások és lehetőségek” címmel nem­zetközi konferencián.

Miskolci Egyetem Logisztikai Intézete által koordinált H2020 UMi-TWINN projekt kereté­ben „Ipar 4.0, Logisztika 4.0: Kihívások és lehetőségek” címmel nem­zetközi konferenciát rendeztek Budapesten. A konferencia szervezői között az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Gyártás és Logisztika Munkacsoportja, az MTA SZTAKI, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Gépipari Tudományos Egyesület és a Pest Megyei Gyáriparosok Szövetsége szerepelt.

A konferenciát Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtit­kár nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy a kormány – a szakmai szervezetekkel közösen – dolgozik a logisztikai stratégia átalakításán, emellett beszállító-fejlesztési prog­ramot és a logisztikai központok fejlesztését támogató pályázatot indított. Lepsényi állam­titkár úr beszédében méltatta a Miskolci Egyetem Logisztikai Intézetében és az MTA SZTAKI-nál folyó szakmai munkát, és hangsúlyozta, hogy számít a két intézet közreműkö­désére a logisztikai stratégia kidolgozásában. Államtitkár úr hangsúlyozta, hogy a kiemel­kedő gazdasági növekedés fenntartásában kulcsszerep jut a logisztikának: az ágazat több mint 6 százalékkal járul hozzá a bruttó hazai termékhez, de további jelentős növekedésre lehet képes.

A konferencia első szakmai előadását „A logisztika szerepe a magyar gazdaság fejlődésé­ben” címmel Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke tartotta. Hangsúlyozta: hazánk jelenleg Európa egyik fontos összeszerelő üzeme, és a kedvező földrajzi elhelyezkedése okán átgondolt stratégiával, a meglévő kapacitások valamint az infrastruktúra célirányos bővítésével akár logisztikai központja is lehet.”

A konferencia házigazdája Illés Béla, az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Gyártás és Logisztika Munkacsoport vezetője, a Miskolci Egyetem Logisztikai Intézetének igazgatója volt. Beszámolt az UMi-TWINN projekt eddigi ered­ményeiről, a partnerek – a Grazi Műszaki Egyetem, a magdeburgi Fraunhofer Intézet és a luxemburgi Intelligentsia Consultants – projektben betöltött szerepéről. A projekt elsősor­ban a Miskolci Egyetem oktatási tananyagának korszerűsítését célozza meg, ezen belül is három témára fókuszál: a logisztikai rendszerek és hálózatok tervezésére, az intelligens szállítórendszerekre és az anyagmozgató berendezések dinamikai vizsgálatára. Az előadó elmondta, hogy a H2020 projekt nagy lehetőséget teremt az új, külföldön már bevált, itthon még nem ismert módszerek megismertetésére, és a személyes kapcsolatok kialakítására.

A konferencia egyik főszervezője az MTA SZTAKI és az általa koordinált Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform volt. A Platform keretében végzett tevékenységről az MTA SZTAKI igazgatója, Monostori László előadásában a kiber-fizikai termelési és logisztikai rendszerek területén megvalósult magyarországi főbb aktivitásokat és eredményeket mutatta be.

Az előadók között a Grazi Műszaki Egyetem és a magdeburgi Fraunhofer Intézet mellett jelentős hazai felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek vezető kutatói és a szakterület kiemelkedő hazai ipari szakemberei szerepeltek. A konferencián közel 90 nemzetközi és hazai ipari szakember és kutató vett részt.

 

Pr7

Forrás: Miskolci Egyetem Kancellária Hivatal

Partneroldalak