2019. augusztus. 22. csütörtök - Menyhért napja van
Banner
Banner
Banner
 Az autógyártás pörgette fel az ipart

Az autógyártás pörgette fel az ipart

2018. december 6. 11:16

Októberben 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 3,3 százalékos a növekedés – jelentette csütörtökön első becslése alapján a KSH. Ismeretes, 2015 óta az ipari termelés 11,4, 2010-hez képest pedig 36,2 százalékkal bővült.

Az idei év első 10 hónapjában 3,4 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest októberben 2,0 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipar kibocsátás az előző havi 2,1 százalékos csökkenés után. Az idei tíz hónapban 3,4 százalékkal volt magasabb az ipari termelés, mint az előző év azonos időszakában.

Összességében októberben 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 3,3 százalékos a növekedés – jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője kifejtette, hogy különösen az elektronikai ipar bővülése volt jelentős októberben. A járműgyártás volumene – mint mondta – elmaradt az 5,9 százalékos átlagtól, de három  hónap csökkenést követően újra emelkedett. Az élelmiszeripar termelésének növekedése hasonló mértékű volt, mint az előző hónapokban. A nyers adatokat befolyásolta, hogy az idei októberre egy munkanappal több esett, mint a tavalyira –tette hozzá.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az ipari termelés élénkülése elsősorban annak köszönhető, hogy a járműgyártás az előző havi visszaesések után újra növekedést mutatott. Várakozásaik szerint az autógyártás a következő hónapokban fokozatosan élénkülhet, amint az egyes modellek és motorvariánsaik megszerzik a WLTP szerinti forgalomba hozatali engedélyeket.

Az autógyártás élénkülését emellett új modellek (Audi Q3, Q4) hazai gyártásának felfutása is támogatni fogja. Így a negyedik negyedévben az ipar kibocsátása markánsabban járulhat hozzá a GDP növekedéséhez, aminek köszönhetően a növekedés öt százalék körül maradhat, az egész évben pedig 4,8 százalékos GDP növekedésre számítanak.

Jövőre gyorsabb növekedés

Az ipari termelés élénkülését továbbá támogatja új gyártókapacitások üzembe helyezése, valamint a továbbra is igen magas ipari hangulat és bizalmi indexek is. A határozottan gyengülő európai konjunktúra azonban kockázatot jelent, amit részben ellensúlyozhat a kifejezetten dinamikus belső kereslet. Idén összességében négy százalékra lassulhat az ipari termelés naptárhatással kiigazított növekedése a tavalyi 5,3 százalék után, míg a nyers növekedés 3,6 százalékra lassulhat az előző évi 4,6 százalékról, jövőre azonban gyorsabb növekedésre számít a Takarékbank az új modellek gyártásának fokozatos felfutása miatt – fogalmazott az elemző.

Suppan kiemelte: a konjunktúramutatók alapján az ipari termelés akár szignifikánsan gyorsabban is növekedhet. Az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások. Emlékeztetett, 2015 óta az ipari termelés 11,4, 2010-hez képest pedig 36,2 százalékkal bővült.

Pozitív meglepetés

„Az ipari termelés munkanaphatással igazított éves volumenindexe 3,3 százalékos termelés-bővülést mutatott, ami lényegesen magasabbnak bizonyult az általunk várt 1,5 százaléknál, illetve a Bloomberg 2,3 százalékos elemzői konszenzusánál. Mivel idén októberben eggyel több munkanap volt, mint 2017 októberében az igazítatlan éves index 5,9 százalékos emelkedést mutatott. Havi szinten pedig két százalékkal ugrott meg a termelés volumene, ami kifejezetten pozitív meglepetés volt” – fogalmazott Nyeste Orsolya, az Erste Bank Hungary Zrt. makrogazdasági elemzője.

Mint mondta, a számok alapján úgy tűnik, hogy az új WLTP szabványoknak való megfelelés termelésre kifejtett negatív hatásai lassan enyhülnek és valamelyest konszolidálódhatott az autógyártás teljesítménye. A kilátásokat illetően viszont maradtak a bizonytalanságok, leginkább azért, mert a kereskedelmi háború esetleges eszkalálódása vagy egy jelentősebb globális lassulás ezt a szektort különösen negatívan érintheti. 
 
Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/KSH/Takarékbank/Erste Bank Hungary Zrt.

Partneroldalak