2019. március. 25. hétfõ - Irén napja van
Banner
Banner
Banner
Az egészségügyi közbeszerzések hatékonyságát növelné  hatóság

Az egészségügyi közbeszerzések hatékonyságát növelné  hatóság

2018. február 22. 15:17

Tavaly az előző évhez képest 25 százalékkal, több mint 90 milliárd forintra nőtt az egészségügy területén lebonyolított közbeszerzési eljárások összértéke. Az átláthatóság biztosításának érdekében a hatóság 2017 májusában indította el „Napi Közbeszerzés” nevű telefonos alkalmazását.

Az egészségügyi tárgyú közbeszerzési eljárások hatékonyságának növelése érdekében szervezett szakmai konferenciát a Közbeszerzési Hatóság csaknem 350 felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó (FAKSZ) részvételével február 22-én. Elhangzott: tavaly az előző évhez képest 25 százalékkal, több mint 90 milliárd forintra nőtt az egészségügy területén lebonyolított közbeszerzési eljárások összértéke.

A megvalósult közbeszerzések orvosi felszerelések, gyógyszerészeti termékek, egészségügyi és szociális szolgáltatásokkal kapcsolatos építési beruházások és egészségügyi oktatási szolgáltatások beszerzésével járultak hozzá a magyar egészségügyi intézmények modernizálásához. 

Az ágazat kiemelt jelentősége miatt a Közbeszerzési Hatóság tapasztalatait egy kifejezetten az egészségügyi beszerzések során észlelt problémákra koncentráló konferencia keretében osztotta meg hazai közbeszerzési szaktanácsadókkal. A rendezvény keretében szó esett a kórházak által tapasztalt problémákról, a Közbeszerzési Döntőbizottság által megfigyelt tipikus jogsértésekről. 

„A Közbeszerzési Hatóság aktív szerepet vállal a hazai közbeszerzési szakemberek felkészültségének naprakészen tartásában, a továbbképzésben, e célból szervezünk rendszeresen konferenciákat, workshopokat. Az egészségügy egy kiemelt terület a közbeszerzési piacon belül, illetve jellegét tekintve is, éppen ezért szenteltünk egy külön rendezvényt a témának. Korszerű elveket valló szolgáltató hatóságként küldetésünknek tartjuk a közpénzek minél hatékonyabb felhasználásának elősegítését, melynek fontos része edukációs tevékenységünk” – hívta fel a figyelmet Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Közbeszerzési információk egy gombnyomásra

A hatóság a közbeszerzések hatékonyságát, a nagyobb versenyt az átláthatóság biztosításával is elősegíti. Ennek érdekében 2017 májusában indította el „Napi Közbeszerzés” nevű telefonos alkalmazását, amelyen keresztül egy gombnyomásra elérhetőek a Hatóság weboldalán megtalálható friss információk, beleértve a napi rendszerességgel megjelenő Közbeszerzési Értesítőt, illetve az eljárások eredményeit is. Az applikációt indulása óta már közel ötezren töltötték le.

Pr7

Forrás: Közbeszerzési Hatóság

Partneroldalak