2019. június. 27. csütörtök - László napja van
Banner
Banner
Banner
Az MNB módosított egy szabályozást

Az MNB módosított egy szabályozást

2019. január 11. 16:51

Módosította a forint lejárati összhangra vonatkozó szabályozást a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa, a módosítások két ütemben lépnek életbe – közölte az MNB pénteken a honlapján.

A PST a nemzetközi trendekre, az élénk lakáshitelezésre és a piaci folyamatokra figyelemmel, valamint a jelzáloglevél-piac további élénkülésének ösztönzése érdekében döntött a jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutatóra (jmm) vonatkozó előírás módosításáról. Az elvárt jmm-szint a jelenlegi 20 százalékról 25 százalékra emelkedik, emellett 2 évről 3 évre nő a beszámítható források elvárt futamideje, és bővülnek a beszámítható jelzáloglevelekre vonatkozó minőségi követelmények.

A 2017. április 1-jétől hatályos jmm-szabályozás biztosítja a bankrendszerben a forint lakossági jelzáloghitelek hosszú lejáratú, jelzálogalapú forint forrásokkal való finanszírozását. A 25 százalékos minimum szint azt jelenti, hogy a hitelintézeteknek lakossági jelzáloghitel-állományukat legalább 25 százalékban jelzáloggal fedezett értékpapír kibocsátásával kell finanszírozniuk.

A PST által most elfogadott módosítások két ütemben lépnek életbe. Február 1-jei hatálybalépéssel - a hazai jelzáloghitel-piac dinamikus növekedésére tekintettel – 3 milliárd forintról 10 milliárd forintra emelkedik a jelzáloghitel-állományra vonatkozó de minimis limit. A jmm elvárt szintjének 25 százalékra emelése, a források elvárt eredeti futamidejének 3 évre történő növelése, a jmm-be beszámítható jelzáloglevelek, azok kibocsátója vagy kezese tekintetében a hitelminősítés elvárása, illetve a jelzáloglevelekre vonatkozó árjegyzési tevékenység további ösztönzését célzó módosítás október 1-jén lép hatályba.

Az MNB célja annak elérése, hogy a hosszú források bevonása mellett a jelzáloglevél piac erősebbé, likvidebbé és a befektetők szélesebb köre számára vonzóbbá váljon – írja közleményében a jegybank.

Pr7
Forrás: MTI/MNB

Partneroldalak