2018. április. 25. szerda - Márk napja van
Banner
Banner
Banner
Bányászati koncessziós pályázatok jelentek meg

Bányászati koncessziós pályázatok jelentek meg

2017. június 15. 10:47

A szektor befektetői idén ismét tíz magyarországi területre nyújthatnak be pályázatot bányászati koncessziós jog megszerzésére. Szénhidrogén-kutatás, -feltárás és -kitermelés céljából kilenc területre, míg geotermikus energia kutatására, kinyerésére és hasznosítására Gádoros területre jelent meg új felhívás.

Békéssámson, Drávapalkonya, Fedémes, Hatvan, Körösladány, Őrség, Somogybükkösd, Somogyvámos és Tab esetében szénhidrogén-kutatás, -feltárás és -kitermelés céljából, Gádoros területre pedig geotermikus energia kutatására, kinyerésére és hasznosítására írtak ki pályázatot. A kiírások a kitöltött koncessziós pályázati azonosító lap benyújtásával, területenként nettó százezer forintos vételáron vásárolhatók meg. A kiírások átvételére a pályázat benyújtási határidejét megelőző napig van lehetőség - tájéoztatott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Közölték, az egyenlő elbírálást biztosító magyar nyelvű pályázati eljárásban továbbra is részt vehet bármely belföldi vagy külföldi természetes személy, valamint a nemzeti vagyonról szóló törvény által meghatározott szervezet, akár közös ajánlattétel keretében is. A pályázatokat 2017. szeptember 25-én (Gádoros, Békéssámson, Drávapalkonya, Fedémes és Hatvan területre) és szeptember 26-án (Körösladány, Őrség, Somogybükkösd, Somogyvámos és Tab esetében) 10 és 12 óra között lehet személyesen benyújtani. Az eredményes pályázat benyújtásához a lehetséges befektetőknek a részvételi díj befizetésén túl pályázati biztosítékot kell letétbe helyezniük a pályázati határidőt megelőző napig.

A feltételeknek megfelelő pályázatokat a nemzeti fejlesztési miniszter által létrehozott Minősítő Bizottság bírálja el a benyújtási határidőt követő kilencven napon belül. A koncessziós szerződések megkötésére a koncesszió megadásáról szóló eredményhirdetéstől számítva kilencvennap áll rendelkezésre, amit a nemzeti fejlesztési miniszter egy alkalommal, legfeljebb hatvan nappal meghosszabbíthat.

A geotermikus koncesszió a szerződés hatályba lépésétől számított 35 évig, a szénhidrogén kutatási területeknél húsz évig tart. Ha a nyertes pályázó valamennyi kötelezettségét szerződésszerűen és késedelem nélkül teljesíti, az elnyert koncesszió egy alkalommal, a koncesszió eredeti időtartamának legfeljebb a felével, pályázat kiírása nélkül is meghosszabbítható.

A pályázati felhívások és a hozzá kapcsolódó további információk elérhetőek a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal honlapján (www.mbfh.hu) és a kormányzati portálon (www.kormany.hu), megtalálhatóak az Európai Unió Hivatalos Lapjának C187-es lapszámában (http://eur-lex.europa.eu/) és két magyarországi országos napilapban is.

Pr7

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Partneroldalak