2018. szeptember. 19. szerda - Vilhelmina napja van
Banner
Banner
Banner
Belendült az ipar augusztusban

Belendült az ipar augusztusban

2017. október 12. 9:42

Augusztusban 6,8 százalékkal, az év első nyolc hónapjában 5,1 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene éves összevetésben. Az ágazat folyamatos erősödését jelentősen támogatta ebben a hónapban a járműipar, a fémipar, az elektronikai ipar, valamint a gépgyártás dinamikus bővülése.

Az ipari termelés volumene augusztusban a munkanaphatástól megtisztított index és a kiigazítatlan index alapján egyaránt 6,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a júliusi szerény, 0,2 százalékos emelkedés után. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 5,5 százalékkal nőtt - erősítette meg második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Közölték, az ipari export volumene 9,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 35 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 6,1 százalékkal emelkedett a júliusi 8,3 százalékos visszaesést követően. Az ipar belföldi értékesítése 4,5, ezen belül a feldolgozóiparé 4,3 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

Első helyen a régiós országok között

Az ipari termelés 2010 januárja óta 36,4, 2014 elejétől pedig 19,6 százalékkal nőtt Magyarországon, ez utóbbi esetében hazánk az első helyen áll a régiós országok között – tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az év nyolcadik hónapjában az ipar nemzetgazdasági ágai közül a döntő súlyt képviselő feldolgozóipar 6,8 százalékkal, a csekély súlyú bányászat termelése 38,2 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipar 13 alágából egy kivételével mindenhol bővülést mértek.

Kiemelték, kétszámjegyű növekedés jellemzi a gyógyszeripart, a kőolaj-feldolgozást, a fémipart, de a gépipar is hasonló mértékű bővüléssel zárta a hónapot. A feldolgozóipari termelés megközelítőleg egyharmadát kitevő járműgyártás kibocsátása 5,0 százalékkal, az ágazathoz kapcsolódó gumiipar termelése pedig 5,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.


A gumiipar termelése 5,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest                     Stockphoto

Mindemellett a harmadik legnagyobb súlyú alág, az elektronikai ipar kibocsátása is jelentősen emelkedett augusztusban a tavalyi adatokhoz képest. Már 2010 óta a legsikeresebb feldolgozóipari alág a járműipar, amely megkétszerezte a termelését. A gépgyártáshoz hasonlóan, az egyéb feldolgozóipari alágak több mint ötven százalékos emelkedést értek el, amelyet szorosan követ a textilipar, a fémipar, és a gumiipar kibocsátásának növekedési üteme. A nemzetgazdasági tárca szerint a termelés bővülésével párhuzamosan a teljes ipari értékesítés 7,4 százalékkal erősödött augusztusban éves összevetésben. Míg az ipar kivitelének volumene 9,1 százalékkal haladta meg az előző évben mért értéket, addig az ágazat hazai eladásai 4,5 százalékkal múlták felül a tavalyi év azonos időszakában elért teljesítményt.

A Konvergencia Programmal összhangban lévő beérkezett ipari adatok, a beruházások növekedése, valamint a hazai és nemzetközi bizalmi indikátorok egyaránt azt jelzik, hogy az ágazat termelésének további bővülésére lehet számítani. Ezen túlmenően az ipar fejlesztését az Irinyi Terv is támogatja.

Az ipar fejlődését a folyamatban lévő beruházások garantálják

A feldolgozóiparon belül  a legsikeresebb alág a járműipar, amely 2010 óta megkétszerezte a termelését. A  növekedés folytatódását jelzi, hogy az első fél évben majdnem 17 százalékkal nőttek a beruházások a járműgyártásban, a gyógyszergyártásban és az elektronikában - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán a KSH adataira reagálva.

Az államtitkár szerint a megszokott ágazatok mozgatják az ipart, a járműgyártás ebben a hónapban 5 százalékkal nagyobb értékű terméket bocsátott ki, mint egy évvel ezelőtt. Kitért arra is, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv) körülbelül a felét adják az ipari termelésnek. A kormány annak érdekében, hogy minél több magyar kkv legyen beszállító, elindította a beruházási fejlesztési programot, amelyre idén a kormány mintegy 6 milliárd forintot költ.  

Hangsúlyozta, hogy a magyar ipar fejlődését a folyamatban lévő beruházások garantálják, nagy ütemben folytatódik például a zalaegerszegi autóipari tesztpálya építése, amely jövőre megkezdi működését. 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/KSH/Nemzetgazdasági Minisztérium

Partneroldalak