2019. május. 26. - Fülöp napja van
Banner
Banner
Banner
Bírságot csökkentett a versenyhivatal

Bírságot csökkentett a versenyhivatal

2018. július 12. 13:03

Több mint hatvan százalékkal vcsökkentette a Gazdasági Versenyhivatal a bírságát egy vállalkozásnak, mert együttműködött, és különböző megfelelési intézkedéseket vezetett be. 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2018. januártól hatályos bírságközleményei jelentős kedvezményeket nyújtanak a kiszabandó bírság összegéből a jogsértésüket elismerő, tevőleges jóvátételt tanúsító vagy megfelelési programot kidolgozó vállalkozásoknak – tájékoztatott a GVH. Közölték, a CalciTrio elnevezésű étrend-kiegészítő népszerűsítését vizsgáló versenyfelügyeleti eljárásban a GVH mind a jogsértés elismerését, mind pedig a megfelelési erőfeszítést jelentős bírságcsökkentéssel díjazta.

A hivatal megállapította, hogy megtévesztők voltak a CalciTrio reklámozásakor használt, a felszívódás hatékonyságával kapcsolatos ígéretek és az a piacelsőségi állítás, hogy a termék a „40 év feletti nők kedvence”. Mivel a vállalkozás az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásokra irányadó európai jogot sértette meg, a Versenytörvény nem tette lehetővé a hatóságnak, hogy a terméket forgalmazó Innovelle Pharma Kft.-vel szemben figyelmeztetést alkalmazzon.

Tekintettel azonban

  • a jogsértő magatartás jellegére;
  • arra, hogy a forgalmazóval szemben korábban nem folyt versenyfelügyeleti eljárás;  
  • mulasztásait elismerte és kommunikációját haladéktalanul módosította;
  • valamint komoly, jelentős elköteleződést mutató intézkedéseket tett (például módosította szerződéskötési gyakorlatát, illetve felhívta partnerei figyelmét is az elvárt magatartásra);

A GVH bírság kiszabása nélkül, átfogó megfelelési program kialakítására és helyreigazítás közzétételére kötelezte a vállalkozást a jövőbeli jogsértések megelőzésére.

A hatóság jogsértőnek találta továbbá, hogy nem tüntették fel a Patika Magazinban megjelenő, összesen öt cikkben, hogy azokért a kiadó ellenszolgáltatást kapott. A szerkesztői tartalomnak álcázott reklámokért a joggyakorlat értelmében a hirdető és a kiadó egyaránt felelősséggel tartozik, így a GVH bírságot szabott ki a magazint kiadó GALENUS Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.-re.

  • A kiadó ellen korábban már folyt versenyfelügyeleti eljárás, így figyelmeztetés vele szemben sem volt alkalmazható. A GVH új bírságközleménye értelmében azonban a GVH figyelembe vette a vállalkozás korrekciós intézkedéseit:
  • a határozat meghozatala előtt közzétett helyreigazító közleményt;
  • szerződésmintáinak és munkaköri leírásának módosítását;
  • a jogsértés elismerését;
  • valamint megfelelési program kidolgozásának vállalását. 

Így a vállalkozásra kiszabott bírság végül a kiinduló összeg kevesebb, mint a harmada lett.

Pr7
Forrás: GVH
 

Partneroldalak