2019. szeptember. 23. hétfõ - Tekla napja van
Banner
Banner
Banner
Brüsszeli jóváhagyás nélkül is hatályba lép májusban a földtörvény

Brüsszeli jóváhagyás nélkül is hatályba lép májusban a földtörvény

2014. február 20. 12:53

A földtörvény május 1-jén akkor is hatályba lép, ha az unió nem üti rá a pecsétet - jelentette ki Bitay Márton, a vidékfejlesztési tárca állami földprogramért felelős államtitkára. Egyértelműen bebizonyosodott, az új földtörvény megvédi a magyar földet. Ha nem így lenne, akkor nem támadnák Brüsszelen keresztül külföldről, valamint Ausztriából ezt a jogszabály - szögezi le a szaktárca közleménye. 

Egy csütörtöki lapinterjúban Bitay Márton kijelentette: "az uniós agrártámogatások összege több ezermilliárd forintra rúg. Mi azt szeretnénk, ha ezt mind a magyar gazdák kapnák". Hozzátette: olyan törvényt kellett alkotni, amely egyetlen négyzetméternyi földet sem enged át a spekulánsoknak, miközben egyetlen fillérnyi közösségi forrástól sem esik el az ország.

Az államtitkár szerint az volt a fő szempont, hogy az adott gazda helyben lakik-e és földművesnek számít-e.

"A földtörvény megalkotásánál jól működő uniós példákat vettünk alapul. A dánok is megküzdöttek a saját törvényükért, sok vita és jogi eljárás után mégis elérték, hogy nem szántják német traktorok a dán határt" - mondta.

Annak firtatására, hogy miután az osztrák agrárminiszter elállt attól, hogy az unió agrárminisztereinek tanácsa vegye napirendjére a magyar földtörvényt, Fazekas Sándor miniszter hajlandó lesz-e találkozni osztrák kollégájával, azt válaszolta: "amíg az a kérés, hogy az osztrákok is vásárolhassanak Magyarországon termőföldet, nincs miről tárgyalni”.

A szaktárca ugyanakkor közleményben szögezte le: bebizonyosodott az is, hogy azon parlamenti pártok és képviselők, akik nem szavazták meg a törvényt, súlyos hibát követtek el, elárulták a magyar gazdákat. Az egyik legszigorúbb európai szabályozást alkotta meg a kormány, hogy a helyi földművesek érdekeit óvja a spekulánsokéval szemben. Gátat szab a külföldiek tulajdonszerzésének, s a hazai gazdaságok számára biztosítja fejlődésük alapját. A kormányzat tisztában van azzal: akié a föld, azé az ország. Ezért olyan új törvényt alkotott, mely nem ütközik európai uniós alapelvekkel, mivel fontos megtartani a gazdáknak járó uniós támogatásokat, miközben alkalmas a magyar föld magyar kézben tartására.

A kormányzat ugyanakkor kifejezetten károsnak tartja, hogy a törvényt külföldről támadók mellett a baloldali ellenzék is Brüsszelben támadja a kormány földpolitikáját - hangsúlyozza a szaktárca közleménye.

Forrás: Pr7/MTI

Partneroldalak