2018. június. 21. csütörtök - Alajos napja van
Banner
Banner
Banner
Csaknek kétszázezer forint megy nyaralásra

Csaknek kétszázezer forint megy nyaralásra

2018. június 12. 13:31

A magyarok 63 százaléka várhatóan elmegy nyaralni az idén és átlagosan 194 ezer forintot szán erre – derül ki a K&H biztos jövő indexéből. E szerint 39 százalékuk kettesben nyaral, így összesen 190 ezret, fejenként 95 ezer forintot fordítanak pihenésre. A nyaralást kihagyók 22 százaléka az utazásra költendő összegből inkább a megtakarításait növeli. A bankkártyával azonban nincs mindenki megbarátkozva: 48 százalékuk sokat használja belföldön, de a külföldi nyaralás alkalmával ezt már ritkábban teszik. 

Az emberek zömének belefér idén a nyaralás: a 30-59 éves magyarok 63 százaléka biztosan vagy valószínűleg elutazik valahová nyáron. A K&H biztos jövő indexe szerint a nyaralást tervezők átlagosan 194 ezer forintot terveznek költeni majd az utazásra, ami az idei 210 ezer forintos havi nettó átlagkeresetnél 16 ezer forinttal alacsonyabb összeg. Igaz, az érintettek közel fele 150 ezer forintnál alacsonyabb büdzsét szán a pihenésre. 

Mennyi az annyi?

Az is jól látszik, hogy a budapestiek átlagosan többet, 238 ezer forintot költenének el a pihenésre, míg a falvakban élőknél ugyanez 160 ezer forint. A kutatásból kiderül, hogy az idén nyaralást tervezők 22 százaléka 50 és 99 ezer forint közötti összeget tud vakációjára fordítani, 19 százalék 100-149 ezer forintot, míg mindössze 8 százalék az, aki 300 és 499 forint közötti összeget szán a nyaralásra.  

A megkérdezettek 39 százaléka kettesben nyaral, ők összesen 190 ezret, fejenként 95 ezer forintot szánnak a pihenésre. Egyedül mindössze tíz százalék vág neki a vakációnak. 

Egyre kevésbé hiányzik a pénz

A biztos jövő indexből az is kiderül, hogy a válaszadók 37 százaléka, azaz tízből majdnem négyen egyáltalán nem mennek idén nyaralni. Ezt a többség, a megkérdeztettek 59 százaléka pénzhiánnyal magyarázta. Érdekes, hogy egy évvel korábban, 2017 második negyedévében a pénz hiánya még sokkal többeknél okozott gondot: ekkor 71 százaléknak nem tellett a nyaralásra.


A megkérdezettek 39 százaléka kettesben nyaral, ők összesen 190 ezer forintot szánnak a pihenésre
Stockphoto

Tavalyhoz képest többen (22 százalék) mondták, hogy az utazásra fordítandó pénzből inkább a megtakarításaikat szeretnék gyarapítani, míg idén kevesebben, mindössze 12 százaléknál áll az időhiány a nyaralás útjában.  

Külföldön nem kártyáznak annyit

Az utazásra szánt költőpénznél még nem kézenfekvő a bankkártya-használat, annak ellenére, hogy a bankkártyák Magyarországon egyre nagyobb teret nyernek. A külföldi utazások esetében ugyanis sokan nem kártyával fizetnek. Az utóbbi 3 évben külföldre utazók közel fele mondta, hogy ugyan belföldön gyakran fizet kártyával, de külföldön ezt már ritkábban teszi. Ez leginkább a 30-39 évesekre jellemző. 

A külföldön nyaralók mindössze negyede, 25 százalék mondta azt, hogy itthon és külföldön is ugyanolyan gyakran költ a kártyájával. A K&H adatai szerint egyébként 2018 első negyedévében külföldön az egy tranzakcióra jutó bankkártyás költés összege 9079 forint, míg belföldön 6737 forint volt. A K&H lakossági ügyfelei külföldön összesen 12 milliárd forint értékben vásároltak az első negyedévben, ami 50 százalékos növekedést jelent éves szinten.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/ K&H

Partneroldalak