2018. augusztus. 19. - Huba napja van
Banner
Banner
Banner
Csökkent a cégtörlések száma

Csökkent a cégtörlések száma

2017. október 12. 12:07

Az utolsó előtti negyedévben Magyarországon 9409 cégtörlés törént, ami húsz százalékos csökkenés az előző negyedévhez képest, és 22 százalékos csökkenés előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az 530 ezer céget számláló hazai cégbázishoz viszonyítva mindig nagyon magas a negyedéves cégtörlési volumen, ugyanakkor az elmúlt évek adataihoz képest egészen elfogadható számokat hozott 2017. harmadik negyedéve. Az utolsó előtti negyedévben hazánkban 9409 cégtörlés törént, ami húsz százalékos csökkenés az előző negyedévhez képest, és 22 százalékos csökkenés előző év azonos időszakához viszonyítva.

"Az alacsony számok jelentőségét talán még jobban kiemeli, hogy a megszűnéshez vezető eljárások között kétszeresére emelkedett a kényszertörlési eljárások aránya. Azaz többnyire az alvó, inaktív cégek hatósági kezdeményezésű mesterséges megszüntetése dominál a törlések között" – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Azért túlzottan bizakodónak sem érdemes lenni, mivel az induló felszámolási eljárások növekedőben vannak. 2017 harmadik negyedévében 1779 felszámolási eljárás indult, ami 7 százalékos növekedés az előző negyedévhez képest, és 18 százalékkal magasabb 2017 első negyedévéhez viszonyítva.

A cégalapítások terén nem hozott a negyedév meglepetést, továbbra is messze elmarad az induló cégek száma a törölt cégekétől. "Az idei harmadik negyedévében 6334 cégalapításról számoltak be, ami tökéletesen illeszkedik az elmúlt 3 év adatsorába" – mondja a szakértő.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) harmadik negyedévre vonatkozó értéke átlagosan 10-11 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Baranya, Zala és Győr-Moson-Sopron megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Pest és Heves megye produkálta.

Pr7

Forrás: Opten

Partneroldalak