2019. május. 26. - Fülöp napja van
Banner
Banner
Banner
Csúcson az újlakás-fejlesztések száma

Csúcson az újlakás-fejlesztések száma

2018. szeptember 14. 9:57

Júliusban az építőipari termelés volumene 38,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a júniusi 28,2 százalékos emelkedés után. Az épületek építésének volumene 28,5, az egyéb építményeké 48,3 százalékkal emelkedett – jelentette pénteken a statisztikai hivatal. A 2019-es áfaemelés miatt a fejlesztők minden megtesznek azért, hogy a tervezett lakásokat még 2019 végéig átadják.

Az év hetetdik hónapjában 38 százalékos bővülést ért el az építőipar. A lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél 28,5 százalékos volt a többlet. Az épületeknél oktatási, ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építményeknél továbbra is út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést – fűzte hozzá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 4,5 százalékkal bővült az előző havihoz mérten. Idén január-júliusban az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 22,2 százalékkal emelkedett.

Júliusban az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 60,0 százalékkal, az egyéb építmények építésében 43,7 százalékkal, a speciális szaképítésben 20,2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.
A megkötött új szerződések volumene 70,3 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 1,8 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 134,4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Július folyamán közlekedési infrastruktúra és távközlési hálózat fejlesztésére kötöttek nagy értékű szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományának volumene 61,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 4,9, az egyéb építményeké 82,4 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel azelőtt.

Az áfaemelés pörgeti fel a lakásépítéseket

Újabb jelentős többletet produkált a magyar építőipar. Júliusban az ágazat 38 százalékkal nagyobb teljesítményt produkált, mint egy évvel korábban. A két legfontosabb alágazat közül a lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél 28,5 százalékos növekedést hozott a július, az infrastrukturális beruházásokat tartalmazó egyéb építményeknél 48,3 százalékos emelkedés következett be. 

Balogh László, a szakportál vezető gazdasági szakértője szerint az hetekben, hónapokban elindult egy újabb lakásfejlesztési hullám. Ezek pedig kínálatbővülést okoztak a piacon. Az élénkülés elsősorban azzal magyarázható, hogy a most induló építkezések közül a családi házak, ikerházak és a kisebb társasházak építését még be lehet fejezni 2020-ig. A lakásépítések felpörgését bizonyítja az is, hogy az Ingatlan.com-on augusztusban több mint 25 százalékkal több újlakás-hirdetést adtak fel, mint egy hónappal korábban. A fejlesztők minden megtesznek azért, hogy a tervezett lakásokat még 2019 végéig átadják, a jelenlegi szabályok szerint 2020-tól ugyanis már nem lesz érvényben az öt százalékos kedvezményes lakásépítési áfakulcs.

Növekvő ágazat

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elmondta: épületek esetében új szerződést nyolcvanmilliárd forintért kötöttek a hónapban, így a szerződésállomány 396 milliárd forint volt, ami öt százalékos éves növekedés. Egyéb építmények (infrastruktúra, út, vasút, stb.) kategóriában 216 milliárdnyi új szerződés került aláírásra, az állomány 1876 milliárd forint volt 82 százalékos éves növekedés után. Épületeknél oktatási, ipari és lakóépületek, az egyéb építményeknél pedig út- és vasútépítési munkák növelik a kibocsátást.

Mint mondta, a második negyedév végéig 6517 új lakást adtak át, ami harminc százalékos növekedés az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. Lakásépítési engedélyt 18 066 darabot adtak ki, ami kilenc százalékos időszaki csökkenést mutat. A fenti számokból Budapest részesedése az átadások területén 1483, míg az engedélyekből 6119, így bár jelentős volument képvisel a teljes mennyiségből, de jól látszik, hogy széleskörű, országos felfutásról van szó.

Suppan közölte: az építőipari szereplők jelentős hányadát lefedő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal (IFK) legfrissebb adatai szerint immár több mint 1,5 millió négyzetméternyi ingatlan van kivitelezési fázisban, a beruházások értéke meghaladja a 680 milliárd forintot. Ez abszolút rekordot jelent, ezzel a volumennel a magyar átveheti a régió legnagyobb ingatlanfejlesztési piaca címet. A fejlesztés alatt álló ingatlanok funkció szerint 41 százaléka iroda, 34 lakás, 16 kereskedelmi, 8 logisztika, egy százalék pedig szállodafejlesztés.

Jövőre jelentős lassulás

A nyári hónapokra visszatért az építőipar az eddigi robusztus bővüléséhez és a következő másfél évben ez az ütem még fokozódhat is az irodák és lakóingatlanok átadásának felfutásával. Ezt követően viszont jelentős lassulásra lehet számítani a lakásépítéseknél, mivel a 2019 utáni áfa visszaemelkedés jelentős érvágás lesz a beruházások esetében és már jelenleg is csökkenést mutatnak az építési engedélyszámok. Ezt ellensúlyozhatja majd, hogy az itt felszabaduló munkaerőt a rengeteg infrastrukturális beruházásra át lehet csoportosítani, ami fenntarthatja az építőipar teljesítményét, így viszont a már jelenleg is kritikus állapotban lévő hazai lakóingatlan állomány minősége még tovább fog erodálódni.

A Takarékbank idén húsz százalék fölötti éves építőipari növekedésre számít, míg 2019-ben a jelenlegi kilátások alapján szintén robusztus, 15 százalék körüli lehet a bővülés. A kivitelezői kapacitáshiány továbbra is jelentősen megnehezíti a rendelésállomány teljesítését az egész szektorban. Ezt támasztja alá, hogy az épületek főcsoportban mért teljesítménynövekedésben a lakóingatlanok átadása mérsékelten játszik csak szerepet a jelentős számú megkezdett kivitelezés ellenére is, jól látszik, hogy jelentős csúszásokat szenved szinte minden építkezés. Idén piaci becslések szerint ideális esetben 25 ezer új lakást adhatnak át országosan, ami egyelőre elmarad a lakásállományhoz mérten ideálisnak tekintett éves negyvenezres számtól, így van még tér a bővülésre.


Több mint 1,5 millió négyzetméternyi ingatlan van kivitelezési fázisban, ami abszolút rekord          Fotó: MTI

Suppan Gergely kiemelte: a szakképzett munkaerő hiánya továbbra is jelentős probléma az iparágon belül, annak ellenére is, hogy az építőiparban a  foglalkoztatottak létszáma történelmi csúcson áll immár, de ennek a bővülésnek a jelentős része képzetlen munkaerőből áll, ami tovább nehezíti a kivitelezések teljesítését.

Mint mondta, az építőiparban továbbra is jelentős mértékű béremelkedésre és fehéredésre számítanak a következő időszakban, mivel a külföldön dolgozó szakképzett munkaerő visszacsábításához a fogadó ország bérszintjének megközelítőleg nyolcvan százalékát elérő bérek szükségesek, amihez fokozatosan közelít is az iparág, illetve több szakképzettséget és tapasztalatot igénylő pozíció esetében már meg is valósult.

TM: tartós lehet az építőipari növekedés

Tartós lehet a növekedés az építőiparban – mondta Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán a legfrissebb építőipari adatokat kommentálva. Kiemelte: az építőipar növekedése igazodik az elmúlt időszak trendjéhez. Az ágazaton belül az épületek építése, az egyéb építmények építése is jelentősen nőtt. Az épületek építésének növekedésben szerepet játszott a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), és az öt százalékos kedvezményes áfa, ahogy az egyéb beruházásösztönzők is lehetőséget teremtenek az építőipar dinamikájának fenntartására. Jó hírnek nevezte, hogy a szerződésállomány is nőtt az épületek építésére vonatkozóan, ahogy az egyéb építményeknél is.

Huyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/KSH/Ingatlan.com/Takarékbank/Innovációs és Technológiai Minisztérium

Partneroldalak