2018. június. 20. szerda - Rafael napja van
Banner
Banner
Banner
Debreceni erőművel bővül az ALTEO zöldenergia portfóliója

Debreceni erőművel bővül az ALTEO zöldenergia portfóliója

2017. augusztus 10. 15:51

Augusztus elején megkezdte működését az ALTEO új, háromszázmillió forint értékű, 499 kilowattos erőműve, mely a Kötelező Átvételi Rendszernek köszönhetően támogatott áron értékesíti a megtermelt villamos energiát.

Az új létesítmény a vállalat harmadik depóniagáz-hasznosító egysége, mely termelése során évente 15 ezer tonna széndioxiddal egyenértékű üvegházhatású gázt semlegesít azzal, hogy átalakítja értékes villamos energiává.

A Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett ALTEO már 2010 óta sikeresen működtet egy depóniagázas erőművet a városban. Az eddigi működési tapasztalatokra alapozva bővítették most a környezettudatos energiatermelő infrastruktúrát. Az új, közel háromszázmillió forint értékű beruházás keretében a debreceni hulladékkezelő és hulladéklerakó telepen keletkezett depóniagázt hasznosító, 499 kilowatt névleges teljesítményű kiserőművet építettek, melynek üzembe helyezése augusztus elején megtörtént. Az erőmű a Kötelező Átvételi Rendszer mérlegkörében támogatott áron tudja értékesíteni a megtermelt villamos energiát.

„Az új debreceni erőmű építését márciusban jelentettük be, és a munkálatok során minden rendben ment, így a terveknek megfelelően augusztus elejére el is készült a létesítmény, melynek köszönhetően tovább bővül az ALTEO zöldenergia portfóliója. A célunk továbbra is az, hogy új beruházásokat indítsunk, és ezzel alapozzuk meg vállalatunk stabilitása mellett a jövőbeli további növekedésünket is.” – mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

Hulladékból energia

A depóniagázas erőművek lényege, hogy a hulladéklerakókban keletkezett energiatermelésre hasznosítható gázokat, főként magas üvegházhatású metánt, összegyűjtik és elégetik, hogy ezzel hőt és villamos energiát állítsanak elő magas hatásfok mellett. Az új erőmű – a nyíregyházi, és a másik debreceni erőmű mellett – az ALTEO harmadik depóniagázt hasznosító egysége, amely termelése során évente 15 ezer tonna széndioxiddal egyenértékű üvegházhatású gázt semlegesít azzal, hogy átalakítja értékes villamos energiává.

Pr7

Forrás: Alteo

Partneroldalak