2018. április. 23. hétfõ - Béla napja van
Banner
Banner
Banner
Egyre kevesebb tudás is elég egy jó álláshoz

Egyre kevesebb tudás is elég egy jó álláshoz

2017. január 10. 11:22

Fokozatosan alább adják elvárásaikat a munkatársakat kereső cégek. A néhány éves tapasztalattal rendelkező szakmunkásokat és fizikai munkásokat keresték leginkább tavaly. Többségüket szak-, fizikai-, segéd- és betanított munkákra várták, de az értékesítés és kereskedelem kategóriában is rekordszámú dolgozót vettek volna fel. Ám az állást keresők körében leginkább az adminisztrációs és asszisztensi irodai munkák voltak népszerűek.

Ötödével több cég hirdetett online tavaly 2015-höz képest, miközben az új pozíciók és az azokra való jelentkezések száma is jelentősen emelkedett 2016-ban. A profession.hu állásportál felületén tavaly összesen több mint 12 ezer cég keresett új alkalmazottat. A hiányszakmák TOP 10-es listája nagyjából változatlan maradt, de jó hír az online hirdetőknek, hogy a megüresedett pozíciókra egyre többen jelentkeznek. A szakmunkás állásokra tíz százalékkal, a mérnöki pozíciókra hét százalékkal, az IT szektor hirdetéseire pedig 18 százalékkal több álláskereső adta be az önéletrajzát.

Egyre kisebb az elvárás a munkáltatóknál

Csökkentek a képzettséggel kapcsolatos elvárások 2016-ra: egy évvel korábban az állások 62 százalékához volt szükség felsőfokú végzettségre, tavaly már csak 47 százaléknál várták ezt el. Valamilyen fokú nyelvtudás 2015-ben még a meghirdetett pozíciók 70 százalékánál volt kritérium, 2016-ban már csak 58 százalék esetében jelölték ezt meg a cégek feltételként.

Tavaly az állások 28 százalékánál nem kellett semmilyen tapasztalatot felmutatnia a jelentkezőknek, 41 százaléknál pedig már egy éves rutinnal is megelégedtek a cégek. Több mint öt éves tapasztalatra pusztán a pozíciók nyolc százalékánál volt szükség.

A szakmunka már 2015-ben átvette a vezetést

A tavalyi év egyértelműen ráerősített a korábbi tapasztalatokra, a szakmunkás kategóriában adták fel magasan a legtöbb hirdetést a cégek, minden ötödik állás erre szólt. Ezt követte a fizikai-, segéd- és betanított munka, az értékesítés és kereskedelem, valamint a gyártás és termelés kategóriája.

A hiányszakmák listáját még mindig a könyvelők vezetik, de közvetlenül mögéjük zárkóztak fel a raktárosok. A fejlesztők a második helyről a harmadikra, az IT munkatársak pedig a harmadikról a kilencedik helyre csúsztak vissza. Az informatikai szektor évek óta jelentős munkaerőhiánnyal küzd, ezért is jelent sokat a hirdetőknek, hogy a meghirdetett állásaikra 18 százalékkal többen jelentkeztek tavaly, mint 2015-ben.

Mindenben növekedést hozott 2016

„Amellett, hogy egyre több a hirdető és az új állás a piacon, a munkakeresők is egyre aktívabbak online. Tavaly 17 százalékkal többen jelentkeztek a hirdetéseinkre és 34 százalékkal többen regisztráltak a rendszerünkbe mint egy évvel korábban. A piac fellendülése vitathatatlan, havonta átlagosan közel tízezer új állást és 7500 önéletrajzot töltöttek fel hozzánk a cégek és az álláskeresők” – mondta Martis István, a profession.hu ügyvezető igazgatója.

Legtöbben irodában szeretnének dolgozni

Az álláskeresők leginkább az adminisztratív, asszisztensi és irodai munkák, valamint a kereskedelem és értékesítés kategóriáiban szereplő hirdetésekre jelentkeztek. A kereslet és kínálat azonban nem állt messze egymástól abból a szempontból, hogy ezeket a szakmunka, majd a fizikai-, segéd- és betanított munka kategóriái követték. A munkavégzés helyét illetően is fedi egymást a hirdetők és az álláskeresők igénye: Budapest és Pest megye után Győr-Moson-Sopron megye volt a legnépszerűbb.

 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/profession.hu

Partneroldalak