2023. október. 3. kedd - Helga napja van
Banner
Banner
Banner
Eladja tulajdonrészét az állam a Gránit Bankban

Eladja tulajdonrészét az állam a Gránit Bankban

2017. július 20. 15:01

A Gránit Bank pénzügyi és gazdaságpolitikai szempontból is teljesítette a kormányzati elvárásokat, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium nyílt tendert ír ki a pénzintézetben lévő teljes, 36,5 százalékos állami részvénycsomag értékesítésére.

A  hazai bankrendszer megerősítését és stabilitásának fenntartását stratégiai célként tűzte ki a kormány. A magyar gazdaság szempontjából kiemelten fontos volt, hogy a pénzügyi szektorban megfelelő súlyban kapjanak szerepet a hazai tulajdonú hitelintézetek. A Gránit Bank pénzügyi és gazdaságpolitikai szempontból is teljesítette a kormányzati elvárásokat, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium nyílt tendert ír ki a pénzintézetben lévő teljes, 36,5 százalékos állami részvénycsomag értékesítésére - jelentette ben Varga Mihály.

Emlékeztetett arra: a kormány 2013-ban döntött arról, hogy a hazai irányítású bankrendszer kialakításának egyik lépéseként kisebbségi tulajdonosként szerepet vállal a Gránit Bankban. A pénzintézet azóta elért eredményei azt mutatják, hogy pénzügyi és gazdaságpolitikai szempontból is jó befektetésről hoztunk döntést - húzta alá a nemzetgazdasági miniszter. A Gránit Bank az elmúlt hét évben látványosan növelte üzleti aktivitását, három éve pedig már nyereséget is termel - sorolta a tárcavezető.

A pénzügyi eredményeken túl a Gránit Bank tevékenysége támogatta a kormány gazdaságpolitikáját is, hiszen hitelei nagy részét a kis- és középvállalkozásoknak helyezte ki, digitális bankként pedig számos európai viszonylatban is jelentős innovációt vezettek be a hazai piacon - tette hozzá. A Gránit Bank mára sikeresen lezárta a kezdeti növekedési időszakát és erős középbankká vált. A gazdaság gyors növekedése és a támogató szabályozás olyan üzleti környezetet teremtettek, ahol minden adott a Gránit Bank hosszú távon stabil és sikeres működéséhez és az állami tulajdonosi szerepvállalásra már nincs szükség - ismertette a döntés hátterét a nemzetgazdasági miniszter.

Az értékesítés menetéről szólva Varga Mihály elmondta, hogy az állami részesedést átlátható módon, nyilvános kétfordulós pályázat keretében értékesítik, a tranzakciót várhatóan az év végéig le is zárják. A bank üzleti eredményei és fejlődési kilátásai alapján arra számítunk, hogy pénzügyi szempontból is eredményes lesz a részvénycsomag értékesítése, a befektetett összeg után jelentős hozamot is el tudunk érni - mondta a tárcavezető.

 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/NGM

Partneroldalak