2018. december. 10. hétfõ - Judit napja van
Banner
Banner
Banner
Ennyivel lett drágább az élet 2017-ben

Ennyivel lett drágább az élet 2017-ben

2018. január 12. 10:17

Decemberben tovább lassult az infláció, a novemberi 2,5 százalékról 2,1 százalékra, ami az elemzői várakozások alatt van – derül ki a KSH első jelentéséből. Éves szinten 2,4 százalékos volt az átlagos fogyasztói árnövekedés, amely még mindig jóval a jegybanki 3 százalékos inflációs cél alatt van, így elemzők szerint az MNB lazító monetáris politikája még sokáig fennmarad.

Az év utolsó hónapjában is az üzemanyagok előző évi bázisára mozgatta az indexet, ahogy novemberben felfelé lendítette, decemberben lefelé fogta – közölte a KSH. Egy éve novemberben 1,1 százalékkal csökkentek az árak, decemberben 4,1 százalékkal emelkedtek egy hónap alatt.

Az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal nőttek az árak decemberben, a novemberi 0,4 százalékos emelkedés után. 

Az elemzők 2,3-2,4 százalékos éves átlagos inflációt vártak 2017-re.  Az éves mutatót tekintve a január-novemberi kumulált (2,5 százalék) adathoz képest lényegében nincs változás, a legnagyobb drágulást a szeszes italok, dohányáruknál, valamint az élelmiszereknél mérték – derül ki a KSH adataiból.

A háztartási energia ára 1,6, ezen belül a tűzifáé 13,3, a palackos gázé 11,3%-kal magasabb lett, míg az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott. Egy főcsoportban mértek csökkenést, a tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni tavaly.

A KSH közlése szerint az éves infláció 2012-ben volt utoljára magasabb a tavalyinál, azonban ez még mindig jóval a jegybanki 3 százalékos inflációs cél alatt marad. A volatilis energia és élelmiszeráraktól megtisztított maginfláció novemberben képest nem változott, 2,6 százalékon állt, míg éves szinten 2,3 százalék volt, tehát itt sem érezhető inflációs nyomás. Az adatok azt is alátámasztják, hogy a magas bérkiáramlás tavaly egész évben nem jelent meg az inflációban.

Bázishatások miatt nőhet 3 százalékra az infláció

Januárban az üzemanyagok bázishatása miatt alacsony maradhat az infláció, majd bázishatások miatt az év közepére átmenetileg elérheti a 3 százalékos inflációs célt, az alacsony bázis miatt – áll a Takarékbank elemzésében.

Az év végére az infláció kissé mérséklődhet, így idén átlagosan 2,7 százalékos inflációra számítunk, azonban a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése miatt az infláció nagyobb gyorsulást is mutathat. Az év eleji célzott áfa csökkentések is támogatják az alacsony inflációt.

Emiatt az MNB egyelőre középtávon nem kényszerül a monetáris kondíciók szigorítására, így a Monetáris Tanács tartósan lazán tarthatja a monetáris kondíciókat nem-konvencionális eszközök használatával. 2019-ben azonban már tartósan elérhető lesz a 3 százalékos inflációs cél.

Partneroldalak