2019. június. 27. csütörtök - László napja van
Banner
Banner
Banner
Erre számítanak idén a vállalkozások

Erre számítanak idén a vállalkozások

2019. január 10. 11:21

A cégek várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index enyhe, kétpontos csökkenést követően jelenleg öt ponton áll. A minimális változás mögött az áll, hogy a kkv-k stabil várakozásokkal indulnak neki 2019-nek. Az index azonban továbbra is a pozitív tartományban van, tehát összességében bizakodók a kis-és középvállalkozók.

Enyhén, de tovább mérséklődött a kis- és középvállalkozások (kkv) bizalma, mivel a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index értéke két pontot csökkent, így jelenleg öt ponton áll.

„Az utóbbi másfél évben egy erős emelkedő trend jellemezte a hazai vállalkozások egy éves várakozásait, amely a választásokat követően a csúcsra ért, azóta viszont folyamatosan mérséklődik. Az index azonban továbbra is a pozitív tartományban van, tehát összességében bizakodók a kkv-k, mivel a legtöbb, a cég gazdasági helyzetét leginkább meghatározó tényezőben – mint például a pénzügyi eredmények, az uniós pályázati lehetőségek vagy a gazdaságpolitika – csupán minimális változást várnak a cégek idén. A mostani enyhe, kétpontos csökkenés hátterében az áll, hogy nagyot zuhant a közterhek várt változásának megítélése” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. 

A kkv több mint fele szerint emelkednek a közterhek idén

Az index csökkenése főként annak tudható, hogy romlottak a közterhekre vonatkozó várakozások, és akik eddig stagnáló vagy éppen csökkenő adó és járulékterhekben bíztak, most már inkább növekedésre számítanak.

„Az előző negyedévi 39-ről 54 százalékra ugrott azon cégek aránya, amelyek magasabb adókkal és járulékokkal terveznek a következő egy év során, ami az utóbbi hat év legmagasabb aránya. Ennek hátterében feltehetően a cafeteria rendszer átalakítása, illetve a minimálbér tervezett megemelése állhat, amelyek jelentős többletterhet jelenthetnek a vállalkozások számára” – mondta el Kovács Viktor Zoltán.

A különböző méretű cégek közül egyedül a kisvállalkozások bizalma javult, négyről hat pontra. Ennek ellenére továbbra is a középvállalkozások a legbizakodóbbak, holott várakozásaik 15-ről tíz pontra süllyedtek, a mikrovállalkozások hangulata pedig nyolcról három pontra mérséklődött. Az ágazatok közül továbbra is az agrárcégek hangulata a legjobb (19 pont), őket az ipari cégek követik, akiknek várakozásai a felére, 21-ről tíz pontra csökkent. Jelenleg a kereskedelem és a szolgáltató szektor bizalma a legalacsonyabb (4 és 2 pont).

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/K&H

Partneroldalak