2021. december. 5. - Vilma napja van
Banner
Banner
Banner
Értéktár program: csaknem százhatvannégyezer látogató

Értéktár program: csaknem százhatvannégyezer látogató

2018. július 16. 16:16

Több mint tízezer látogatója volt eddig az egri Dobó István Vármúzeumban „Fegyvermustra” címen ez év június 22-én megnyílt interaktív tárlatnak, melyen az egyik fő attrakció, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében megvásárolt Péterváry-fegyvergyűjtemény kiemelkedő darabjainak bemutatása – tájékoztatott az MNB.

Eddig 10 765-en látták a „Fegyvermustra” címen Egerben a Dobó István Vármúzeumban június 22-én megnyílt interaktív állandó kiállítást, melynek egyik szenzációja a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja keretében megvásárolt Péterváry-fegyvergyűjtemény kiemelkedő darabjainak bemutatása. Ezzel 2018. január eleje és június vége között összesen 163 344 érdeklődő látta az MNB Értéktár programja keretében megvásárolt és Magyarország közgyűjteményeibe kihelyezett műkincseket – tájékoztatott a jegybank.

Közölték, a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán a többi között megtekinthető Tiziano Vecellio: Mária gyermekével, Gulácsy Lajos: Mulatt férfi, Vaszary János: Kereszténység, Orbán Dezső: Fekvő akt, Abraham van Beijeren: Csendélet gyümölcsökkel című alkotása ez év első félévében 126 341 látogatót vonzott. A debreceni Déri Múzeumban Munkácsy Mihály: Krisztus Pilátus előtt című monumentális festményét 2018. első félévében összesen 26 238 érdeklődő látta.


Az MNB Értéktár programja keretében megvásárolt és Magyarország közgyűjteményeibe kihelyezett műkincsek egyike, Tiziano Vecellio: Mária gyermekével                          Fotó: MTI

A Kövesi-gyűjtemény, az Artpool- dokumentumgyűjtemény, Bachman Gábor építészeti hagyatéka, a Moholy-Nagy László festmény- és dokumentumgyűjtemény, a szentendrei skanzen Erdélyi tájegység gyűjteménye, a Bedő Rudolf hagyaték egyes tételei, a Kossuth dagerrotípia, a Kiss Ferenc gyűjtemény, Csernus Tibor hat festménye, a Rakovszky-iratgyűjtemény, Benczúr Gyula: XVI. Lajos és családja elfogatása című festménye, II. Lajos és II. Rudolf portréja, a bécsi ezüst klasszicista kínálótál, az art deco hat darabos szalongarnitúra, Breuer Marcel gránit tárgyalóasztala a befogadó múzeumokban feldolgozás, restaurálás alatt állnak annak érdekében, hogy minél előbb a nagyközönség számára látogathatóak legyenek.

Értéktár program
A Magyar Nemzeti Bank 2014 januárjában indította el műkincs-visszavásárlási Értéktár programját, amelynek célja az elmúlt történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára, valamint a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok szétszóródásának megelőzése. Az Értéktár programot dr. Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke vezeti, a program koordinálására, a műkincsek eredetiségének, művészettörténeti jelentőségének és értékének meghatározására a hazai országos közgyűjtemények vezetőiből és más neves szakértőkből, valamint a jegybank alelnökéből álló Tanácsadó Testületet állítottak fel. Az Értéktár programban megvalósult vásárlásokat minden esetben teljes körű értékbecslés előzi meg. Az Értéktár program megvalósítására az MNB Igazgatósága 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig. Az MNB az Értéktár programmal a világ azon meghatározó jegybankjainak sorába emelkedett, amelyek műkincs-visszavásárlási programjukkal és gyűjteményükkel hozzájárulnak hazájuk kulturális örökségének védelméhez és gyarapításához.

Az MNB Értéktár programjának keretében megvásárolt tárgyakról és gyűjteményekről részletes leírást a jegybank honlapján az Értéktár menüpont alatt találnak az érdeklődők.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: MNB
 

Partneroldalak