2018. november. 21. szerda - Olivér napja van
Banner
Banner
Banner
Értéktár program: emlékérmék után katalógus

Értéktár program: emlékérmék után katalógus

2017. december 13. 10:23

Kettős eseménynek ad helyszínt a Magyar Nemzeti Múzeum Díszterme. Sor kerül a Magyar Nemzeti Bank idén kibocsátott érméi és bankjegyei múzeumi példányainak ünnepélyes átadására, majd ezt követően mutatják be a nyáron megjelent Tündérkert ezüstje – Erdélyi tallérgyűjtemény a Magyar Nemzeti Bankban című katalógus és tanulmánykötet angol nyelvű változatát.

A jegybank társadalmi felelősségvállalása keretében már évtizedek óta – mintegy múzeumi példányként – átadja a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárának az adott évben kibocsátott összes forgalmi pénz, emlékérme, bankjegy, illetve ezek próbavereteinek (bankjegyek esetében minta-bankjegyeinek) egy-egy példányát. Már 1999-ben hivatalos szerződés rögzítette a kibocsátott pénzek átadását, mely alapján évente hozzávetőlegesen 8-10 millió forintnyi értékű műtárgyanyag kerül a Nemzeti Múzeum gyűjteményébe – tájékoztatta a Hirado.hu-t az MNB.

Közölték, a műtárgyak kiemelkedő jelentőségű, művészi darabjai az emlékérmék illetve azok próbaveretei, amelyek ritkaságuknál fogva jóval értékesebbek a rajtuk szereplő címletjelölésnél. A Magyar Nemzeti Bank 1968 óta rendszeresen bocsát ki emlékérméket az ország jelentős történelmi-, tudományos-, kulturális eseményei, évfordulói és nemzetközi események kapcsán. Az emlékérme hazánk törvényes fizetőeszköze, de nem forgalmi célokat szolgál, elsődleges szerepe a megemlékezés, a figyelemfelkeltés. Idén 10 témában 19 emlékérme jelent meg. Ebből 2 arany, 7 ezüst és 10 színesfém emlékpénz.

Folytatódó sorozatok

Három emlékérme sorozat folytatódott idén: a hazai nemzeti parkokat bemutató sorozat a Bükki Nemzeti Park emlékérmékkel; a magyar tudósoknak, feltalálóknak dedikált sorozat az Irinyi János emlékérmékkel, (az érme felületén megjelenő szivárványhatással igazi technikai érdekesség); és a nemzeti emlékhelyeket felvonultató sorozat a Kossuth tér emlékérmével bővült. 2017-ben egy új, arany érmesorozatot is indított a jegybank az Árpád-házi Szentek tiszteletére, az 50 000 forint névértékű Szent Margit emlékérmével, az idei érmekibocsátási program legmagasabb címletű darabjával. A program másik különlegessége a kivételesen nagy méretű, 52,5 mm átmérőjű Kiegyezés emlékérme.

Emlékérme-kibocsátással tisztelgett a jegybank olyan neves évfordulók előtt is, mint a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650., a reformáció kezdetének 500.; Kossuth Zsuzsanna és Arany János születésének 200., Lajtha László születésének 125. évfordulója. A teljes idei emlékérme-kibocsátási program innen tölthető le.

Az érmék- és bankjegyek átadását követően kerül sor a The Silver of Fairyland. A Transylvanian Thaler Collection in the Magyar Nemzeti Bank című könyv hivatalos bemutatójára. Az MNB 2015-ben az Értéktár program keretében vásárolta meg Törő István 220 darabos 16–17. századi erdélyi tallérgyűjteményét, amelyet feldolgozás és bemutatás céljából öt évre az MNM Éremtárában helyezett el letétbe. Ez a minden tekintetben párját ritkító műtárgyanyag 2016 nyarán került bemutatásra a Magyar Nemzeti Múzeumban, majd a jegybank a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen – az ország hat városába tervezett vándorkiállítás keretében, első állomásként 2017 tavaszán Székesfehérváron mutatta be a gyűjteményt. A vándorkiállítás második állomásaként a Tündérkert ezüstje - Fejedelmeink mesés kincsei címmel – kiegészülve más érem- és tárgyritkaságokkal – Nyíregyházán a Jósa András Múzeumban látható 2018. február 28-ig.

A két évvel ezelőtt megkezdett munka egyik mérföldkövének tekinthető ez, a magyar után immár angol nyelven is megjelent katalógus, amely tartalmazza mind a 220 darab érme és érem (tallér, féltallér, negyedtallér és emlékérem) részletes leírását és méretazonos fényképét.

Kortörténeti háttér

Ugyanakkor jelen kötet sokkal több, mint egy egyszerű gyűjteményi katalógus, hiszen – a numizmatika segítségével – valóságos kortörténeti hátterét nyújtja az Erdélyi Fejedelemség másfél évszázados történelmének. Szakavatott kutatók – régészek, történészek, művészettörténészek és numizmatikusok – írtak hozzá tanulmányokat, amelyek felölelik az erdélyi pénzverés történetének szinte minden vonatkozását. Olvashatunk benne a fejedelemség bányászatáról, a korabeli pénzforgalomról és pénzérték-viszonyokról, végigkövethetjük a fejedelmek uralkodói címeinek változásait a kezdetektől a fejedelemség végnapjaiig.

Részletes tanulmányokból ismerhetjük meg a pénzek éremképi elemeinek a hátterét: a változatos portréábrázolásokat, a különféle heraldikai elemeket, és azt is, miként jelenítette meg a vésnök a fejedelmi jelképeket és egyben fegyvereket (páncél, buzogány és szablya) a tallérokon. Végül, de nem utolsósorban megismerkedhetünk azzal a – Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő – különleges verőtőgyűjteménnyel, amely eredeti 17. századi erdélyi verőtöveket is őriz.

 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/MNB

Partneroldalak