2020. március. 30. hétfõ - Zalán napja van
Banner
Banner
Banner
Értéktár program: több mint négyszázezer látogató tavaly

Értéktár program: több mint négyszázezer látogató tavaly

2019. január 10. 10:53

A Magyar Nemzeti Bank 2014 januárjában indította el műkincs-vásárlási Értéktár programját, amely kézzel fogható gyarapodást jelent hazánk számára, ugyanakkor nem von el költségvetési forrásokat, a műkincsek megvásárlása ugyanis nem adófizetői pénzből valósul meg. Az Értéktár program keretében megvásárolt műtárgyakat tavaly 414 ezren látták.

Csaknem kétezerötszáz látogatója volt eddig a pécsi Janus Pannonius Múzeumban (JPM) Fejedelmi kincsek címmel tavaly november 8-án megnyílt tárlatnak, melyen az egyik fő attrakció a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében megvásárolt erdélyi tallérgyűjtemény bemutatása. Ezzel összesen 413 245-en látták tavaly a jegybank értékmentő programja keretében megvásárolt és az ország múzeumaiban elhelyezett festményeket, gyűjteményeket – tájékoztatott az MNB.

Közölték, 2454-en látták eddig azt a különleges leletanyagot – többek között a Tündérkert ezüstje nevet viselő 220 darabból álló, XVI-XVII. századi erdélyi tallérgyűjteményt – azon a március 17-ig nyitva tartó kiállításon, amely Fejedelmi kincsek címmel nyílt 2018 november 8-án a JPM Csontváry Múzeumban. A Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja keretében megvásárolt kollekció a kiállításon kiegészül korabeli aranypénzekkel, fegyverekkel, verőtövekkel, valamint a JPM gyűjteményét képező baranyai hódoltságkori ezüsttallér éremleletekkel, illetve az első alkalommal megcsodálható, (Pécs) Széchenyi téri mélypince lejáratánál talált aranyleletekkel.

Kiváló együttműködés

A JPM és a jegybank Értéktár program közötti együttműködés nem új keletű: 2017-ben Csernus Tibor (1927-2007) Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus és festőművész hat alkotása közül három került a pécsi múzeum gyűjteményébe, – ezeket a Tündérkert ezüstjével egyidejűleg szintén láthatja most a közönség – a három másik művet pedig a Magyar Nemzeti Galériában helyezték el. Ezzel 2018-ban összesen 413 245 érdeklődő látta a MNB Értéktár programja keretében megvásárolt és Magyarország közgyűjteményeibe kihelyezett műkincseket.


Az Értéktár program keretében volt látható – többek között Tiziano Vecellio: Mária gyermekével és Szent Pállal című festménye is       Fotó: MTI

Mintegy 83751 látogatója volt a Fegyvermustra címen Egerben a Dobó István Vármúzeumban található interaktív állandó kiállításnak, melynek egyik szenzációja a Péterváry-fegyvergyűjtemény kiemelkedő darabjainak bemutatása.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán a többi között megtekinthető Tiziano Vecellio: Mária gyermekével és Szent Pállal, Gulácsy Lajos: Mulatt férfi és a szoborfehér asszony, Vaszary János: Kereszténység, Orbán Dezső: Nagy Akt, Abraham van Beijeren: Csendélet gyümölccsel, tenger gyümölcseivel és értékes edényekkel című alkotása tavaly 234 359 látogatót vonzott.

A debreceni Déri Múzeumban Munkácsy Mihály: Krisztus Pilátus előtt című monumentális festményét 52 681 érdeklődő látta. A Petőfi Irodalmi Múzeum állandó kiállításán szereplő és a Kiss Ferenc gyűjtemény egyik kiemelkedő darabjaként számon tartott Barabás Miklós: Petőfi Sándor portréja negfyvenezer látogatót vonzott.

Restaurálás alatt

Az alábbi műtárgyak az őket befogadó múzeumokban jelenleg feldolgozás, restaurálás alatt állnak annak érdekében, hogy minél előbb a nagyközönség számára látogathatóak legyenek:

A Kövesi-gyűjtemény, az Artpool- dokumentumgyűjtemény, Bachman Gábor építészeti gyűjteménye, a Moholy-Nagy László festmény- és dokumentumgyűjtemény, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum „erdélyi tájegység” gyűjteménye, a Bedő Rudolf hagyaték egyes tételei., a Kossuth Lajos dagerrotípia, a Kiss Ferenc gyűjtemény, Csernus Tibor festményei, a Rakovszky-iratgyűjtemény, Benczúr Gyula: XVI. Lajos és családja elfogatása című festménye, II. Lajos és II. Rudolf portréja, a bécsi ezüst klasszicista  fedeles tál, Tornai Gyula által tervezett,  art deco-stílusú bútoregyüttes, Breuer Marcel gránit íróasztala, Orlai Petrich Soma: Szép Ilonka festményciklusa, Munkácsy Mihály: Poros út I. című műve, Vajda Lajos: Tizennégy darab festménye, Willem Key: Férfiképmás című munkája.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Ptr7/MNB

Partneroldalak