2019. február. 23. szombat - Alfréd napja van
Banner
Banner
Banner
Ezt tehetjük, ha nem tudunk saját lakásba fektetni

Ezt tehetjük, ha nem tudunk saját lakásba fektetni

2018. január 23. 16:47

Strukturális és kulturális változásokat mutatnak a számok a befektetési célú ingatlanvásárlásoknál – így közvetve – és az albérletpiacon. Érdemes felkészülni a változásokra, és a saját tulajdonú ingatlanvásárlás helyett alternatív befektetési lehetőségeken is gondolkozni. A lakásalap segítségével találhatunk áthidaló megoldást.

A változó trend a budapesti ingatlanpiacon mutatkozik a legerősebben. A Duna House adatai alapján 2014 közepéig az első lakásukat vásárlók voltak jelen legnagyobb arányban a budapesti ingatlanpiacon, ezen év végétől azonban a befektetők aránya gyors emelkedésnek indult. Ettől az időponttól kezdődően egyértelműen a befektetések dominálnak a fővárosban, a befektetési célú vásárlások aránya jelenleg eléri a negyven százalékot, és ezzel párhuzamosan a piaci bérlakások száma is növekedett.

A KSH adatai alapján a fővárosban tavaly már a háztartások 8,4 százaléka bérelte a lakását, miközben a saját tulajdonú ingatlanok aránya fokozatosan csökkent. Az árak emelkedésével a folyamat erősödésére számolnak a szakemberek, és így elindulhat a nyugati nagyvárosokban már megszokott albérleti kultúra kialakulása hazánkban is.

Alternatív befektetési megoldást nyújthatnak az ingatlanalapok

Az ingatlanpiac jelenlegi árai mellett saját lakást már vásárolni nem tudóknak alternatív befektetési megoldást nyújthatnak az ingatlanalapok, amelyek segítségével már jóval kisebb befektetési összeggel is részesülhetnek az ingatlanok bérleti hasznosításának növekvő eredményeiből. A Magyarországon egyedül álló Lakás Ingatlanalap segítségével például befektetőtársainkkal közösen több mint félszáz lakásnak leszünk közvetve tulajdonosai, amelyek 90 százalék fölötti bérbeadási mutatóval termelik számunkra folyamatosan a bevételt.


Az albérletek iránti kereslet fokozatos növekedésére számít a Duna House              Stockphoto

„Néhány éve könnyebb volt akár saját használatra, akár befektetésként ingatlant vásárolni, mostanra azonban egyre többeknek elérhetetlen cél ez, így az albérletek iránti kereslet fokozatos növekedésével számolhatunk. Az ingatlanalap segítségével ezt a trendet a saját hasznukra tudjuk fordítani. Kisebb befektetési összeggel is csatlakozhatunk a bérbeadásból hasznot keresők táborához, ráadásul mindezt egyéni befektetéseknél kisebb kockázattal érhetjük el” – nyilatkozta Czeiler-Fóris Angelika, a Duna House Magyar Lakás Ingatlanalapot kezelő Impact Alapkezelő Zrt. ügyvezetője.

„Ingatlanalapunk kiemelt eredményekkel rendelkezik, éves hozama a januári adatok alapján már 7,3 százalék, az alap által kezelt vagyon pedig meghaladja a 2,2 milliárd forintot.”

A lakásalap típusú befektetésnél az egyedi ingatlanvásárláshoz képest nagy előnyt jelent a kockázatmegosztás, hiszen az ingatlanok különböző városok különböző pontjain találhatók, így kevésbé vannak kitéve az ingatlan és albérletpiac változásainak. A nagy tételszámú ingatlanportfólió kezelése gazdaságosabb, mint az egyedi ingatlanoké, ráadásul profi szakértő csapat foglalkozik az ingatlanok üzemeltetésével, bérbeadásával, vagy a bérlők kezelésével. A lakásalap hozama nem csupán ingatlanhasznosításból, vagyis bérleti díjak bevételeiből áll. Alkalmaznak többek között értéknövelő módszereket, vagyis gyengébb minőségű lakásokat felújítanak, esetleg újépítésűeket fejeznek be, de megfelelő méret esetén lehetőség nyílik saját ingatlanfejlesztésre is.

Az ingatlanalapról minden fontos információ megtalálható ezen a weboldalon.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/ Duna House

Partneroldalak