2019. április. 25. csütörtök - Márk napja van
Banner
Banner
Banner
​​​​​​​Felülmúlta a várakozásokat a gazdasági növekedés

​​​​​​​Felülmúlta a várakozásokat a gazdasági növekedés

2018. május 15. 11:12

Az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 4,4 százalékkal, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva pedig 4,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző negyedévhez mérten 1,2 százalékos volt a gazdasági növekedés. Éves összevetésben a piaci alapú szolgáltatások, különösen a kereskedelem és a turizmus járult hozzá legnagyobb mértékben a növekedéshez. Az előző negyedévhez viszonyított volumenváltozás a múlt év utolsó negyedévében 0,1 százalékponttal nagyobb volt, de nyolcadik negyedéve jelez folyamatos növekedést. A tavalyi első negyedévi 1,4 százalékos adat kétéves csúcsot ért és azóta sem dőlt meg.

A  4,4 százalékos kiigazítatlan növekedés éppen megegyezik az előző negyedévi adattal, de az első negyedéveket tekintve  2014 óta – amikor szintén 4,4 százalékos volt – az idei a legmagasabb index. Az elmúlt tizenkét évben ennél magasabb növekedést egyszer jegyzett fel a statisztika, 2014 második negyedévében 4,7 százalékkal.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által figyelt szezonálisan és naptárhatással kiigazított idei első negyedévi adat 0,2 százalékponttal elmarad ugyan a tavalyi negyedik negyedévitől, de attól eltekintve az idei 4,7 százaléknál sem mért magasabbat 2004 óta a statisztika. Az első negyedévi GDP részletes adatait június 5-én közli második becslése alapján a KSH.

Varga: Erős és stabil a magyar gazdaság

A magyar gazdaság erős és stabil – így értékelte a friss GDP adatot Varga Mihály az M1-en. A nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott: örülnünk kell annak, hogy a magyar gazdaság az egy évvel ezelőtti magas növekedést is túlszárnyalja.

Varga Mihály szerint az adatokból az is kiderül, hogy a növekedés gyorsulását a gazdaság egészséges szerkezete biztosítja.

Tovább gyorsulhat a növekedés

A Takarékbank elemzése szerint a következő negyedévekben a lakás- és irodapiaci átadási hullám, a felgyorsuló tisztán állami és uniós támogatású beruházások, valamint további feldolgozóipari –amelyek közül kiemelkedik a Mercedes második félévben induló új gyárberuházása-, kiskereskedelmi, vendéglátóipari, fotovoltaikus energetikai beruházások hatására gyorsulhat a gazdaság növekedése, amit a továbbra is élénk fogyasztás is támogat.

Az üzembe lépő új exportkapacitások pedig az exportnak adhatnak további lendületet, így a külkereskedelmi többlet a tavalyihoz képest kisebb mértékű csökkenése kevésbé húzhatja vissza a növekedést. Ezért a következő negyedévekben a GDP növekedése elérheti az 5%-ot, amit a második negyedévben az is támogat, hogy egy munkanappal több lesz.

A kedvező áthúzódó hatások miatt a Takarékbank az idei növekedési előrejelzésüket 4,6%-ra, a jövő évit 3,8%-ra emelhetik a korábbi 4,5, illetve 3,6%-ról, de a számos felfelé mutató kockázat miatt akár gyorsabb növekedést is elérhet a hazai gazdaság. A munkaerőhiány azonban egyrészt akadályozhatja a gyorsabb növekedést, ezért a folyamatban levő beruházások csúszhatnak, de emiatt a dinamikus gazdasági növekedés tartós maradhat. Másrészt éppen emiatt a bérkiáramlás gyorsabb lehet, így a fogyasztás növekedése is magas maradhat, miközben a vállalatok további technológiai, gép, automatizálási és digitalizációs beruházásokra kényszerülnek, ami szintén gyorsíthatja a növekedést, ráadásul a termelékenységet és a versenyképességet is javítja, ami a fenntartható növekedéshez elengedhetetlenül szükséges.

Az első negyedévben a negyedéves alapú növekedés felülmúlta a régiós országok növekedését, a román gazdaság stagnált, a cseh GDP 0,5%-kal, a szlovák 0,9%-ka nőtt, míg éves szinten a régiós országok élére került a magyar növekedés: a román GDP 4%-kal, a cseh 4,5%-kal, a szlovák 3,6%-kal növekedett. Kisebb negatív meglepetést okozott, hogy a német GDP mindössze 0,3%-kal nőtt egy negyedév, 1,6%-kal egy év alatt, míg szezonálisan és naptárhatással kiigazítva a német növekedés 2,3% volt.

 

Forrás: MTI

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Partneroldalak