2018. június. 25. hétfõ - Vilmos napja van
Banner
Banner
Banner
Ha elfelejti, megbüntetik, ha csinálja, kereshet is vele

Ha elfelejti, megbüntetik, ha csinálja, kereshet is vele

2017. január 9. 12:59

Lakjon akár lakásban, akár családi házban, a legtöbb helyen a tulajdonosok felelnek azért, hogy a fagyos időben is biztonságosan lehessen közlekedni a járdán. A kisebb vállalkozásoknak ugyanakkor kiváló lehetőség lehet ez az időjárás, hogy szerezzenek néhány jó pontot a szomszédoknál. 

A közutakat, köztereket az önkormányzatok kötelessége rendben tartani, azonban a legtöbb településen a tulajdonosoknak kötelességük a saját portájuk előtt eltakarítani a havat és a jeget. Az előírás természetesen a tulajdonosok jogi felelősségét is magával vonja. Tehát abban az esetben, ha valaki az ingatlanunk előtti, veszélyessé vált járdán a "nyakát szegi", akkor kötelesek vagyunk az "okozott" kárt megtéríteni. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos esetekben akár gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonhatnak – figyelmeztet írásában a Pénzcentrum.

A társasházak esetében gyakori tévhit, hogy a hólapátolást a közös képviselőnek kell megoldania. Erre alapból semmi nem kötelezi őket, itt is a tulajdonosok felelősek a járdák tisztántartásáért. Természetesen a lakók a közgyűlésen dönthetnek arról, hogy megbízást adnak a közös képviselőnek vagy egy vállalkozónak a feladat ellátására, de ez minden bizonnyal némi többletköltséget von majd maga után.

Az előrelátás azért sem árt, hogy biztos elkerüljük a kellemetlenségeket, ugyanis a vonatkozó szabály nincs tekintettel arra, mikor és mi miatt válik csúszóssá a járdaszakasz. Tehát ha az éjszaka közepén leesett ónos eső után valaki hajnalban balesetet szenved a házunk előtt, akkor sem védekezhetünk azzal, hogy aludtunk. Az ilyen esetek megelőzése érdekében érdemes előszórással védekezni – különösen ha tudható, hogy rosszabbra fordul az időjárás.


A gyártás mellékterméke: bio csúszásmentesítő anyag

Cége van? Most szerezzen jó pontot a szomszédoknál!

A céges társadalmi felelősségvállalás (CSR) sokak szerint a nagyvállalatok hóbortja, pedig a legkisebbek is sok bosszúságot megspórolhatnak, ha jó kapcsolatot ápolnak a környékbeliekkel.

Nem kerül például sokba, ha nem csak a cég épülete előtt, hanem a környező házaknál, esetleg az utcában is elvégezzük a csúszásmentesítést, hólapátolást. Ha esetleg nincs szabad munkaerőnk, de a vállalkozásnál halmokban áll a forgács, hamu, homok vagy sóder, akkor meglepheti a szomszédokat ilyen, a környezetkárosító sót helyettesítő szóróanyaggal.

Még akkor is van mód segítségre, ha sem lapátolóból, sem melléktermékből nincs fölösleg – heti egy-két óra ráfordítással segíthet az idősebbeknek, rászorulóknak a bevásárlásban vagy az ételszállításban, de már azzal tehet a közösségért, ha csak olykor ránéz a veszélyeztetett emberekre a nagy hidegek alatt.

Ha már csak egy hangzavar miatti feljelentéstől kíméli meg magát az idei évben, már megérhette az egész.

 

Forrás: Pr7/Pénzcentrum

Partneroldalak