2019. július. 24. szerda - Kinga, Kincso napja van
Banner
Banner
Banner
Harmincmilliós jegybank bírság City Hitelbróker Kft.-nek

Harmincmilliós jegybank bírság City Hitelbróker Kft.-nek

2018. augusztus 10. 11:28

Harmincmillió forint bírság megfizetésére és a jogsértések megszüntetésére kötelezte a jegybank a pénzpiaci független közvetítőként működő City Hitelbróker Kft.-t többek között nyilvántartási, panaszkezelési és adatszolgáltatási hiányosságok miatt.

Hivatalból folytatott célvizsgálatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a lakástakarékpénztári, valamint hitel termékeket közvetítő City Hitelbróker Kft.-nél annak megállapítására, hogy a vizsgált időszakban miként tett eleget a független pénzpiaci közvetítői tevékenységre vonatkozó jogszabályi előírásoknak. A társaság a pénzpiacon a független közvetítői tevékenységet többes ügynökként végzi, vagyis több pénzügyi intézmény egymással versengő termékeit közvetíti, elősegítve ezzel a pénzügyi intézmény és a leendő ügyfél közötti szerződéskötést – tájékoztatott a jegybank. 

Közölték, a 2014. január 1-től kezdődő időszakot áttekintő jegybanki vizsgálat megállapításai szerint a társaság közvetítői tevékenysége során több olyan általa foglalkoztatott természetes személy munkáját is igénybe vette (úgynevezett „ajánlói rendszer”-t működtetett), akik nem feleltek meg teljes körűen a pénzügyi közvetítéshez szükséges szakmai és személyi feltételeknek, ugyanakkor ténylegesen közvetítési tevékenységet végeztek. A City Hitelbróker Kft. nem rendelkezett továbbá a vonatkozó jogszabályok által elvárt minimális számú – legalább három – megbízóval, huzamosabb ideig mindössze egy, majd később is csupán két pénzügyi intézmény megbízásából közvetített egyes pénzügyi termékeket.

Nyilvántartási hiányosságok

A vizsgálat hiányosságot azonosított a társaság szerződéskötést megelőző ügyféltájékoztatási, igényfelmérési és ajánlat átadási eljárását érintően is. A társaság ugyanis nem tett eleget teljes körűen és igazolható módon a jogszabályokban előírt – a megalapozott fogyasztói döntését segítő – előzetes tájékoztatási, illetve az ügyféligények felmérésére vonatkozó kötelezettségének, emellett nem tudta hitelt érdemlően igazolni, hogy a szerződéskötés elősegítése és a termékek összehasonlítása érdekében az ügyfeleknek a jogszabály által előírt minimális számú egymással versengő intézmény ajánlatát átadta.  

A vizsgálat a fentieken túl adatszolgáltatási, panaszkezelési, iratmegőrzési, illetve – a közvetítést végző személyeket, az ügyfélpanaszokat és belső szakmai képzést, oktatást érintő – nyilvántartási hiányosságokat is feltárt.  

Mindezek nyomán az MNB határozatban kötelezte a társaságot, hogy a feltárt jogsértéseket szüntesse meg és a felügyeleti intézkedések végrehajtásáról – az erről szóló jelentés megküldésével – a határozat átvételét követő kilencven napon belül számoljon be a jegybanknak.
A számos és jelentős súlyú jogsértés, illetve a piacon betöltött pozíciója miatt a jegybank harmincmillió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a City Hitelbróker Kft.-vel szemben. A bírságösszeg meghatározása során súlyosító körülménynek számított, hogy a közvetítő ügyfélérdekeket védő előírásokat sértett meg, továbbá a nyilvántartási és iratmegőrzési hiányosságok jelentősebb számú ügyfélkört érintettek. Az MNB enyhítő körülményként értékelte a társaság jogsértések kiküszöbölésére tett azonnali és tervezett intézkedéseit.

A City Hitelbróker Kft. azt közölte: „Az MNB határozatában foglaltakkal kapcsolatos intézkedéseket cégünk már a vizsgálat során megkezdte, a szükséges változtatások jelentős részét elvégeztük, illetve legkésőbb a megadott határidőig teljesítjük. Belső folyamatainkat, szabályzatainkat ennek megfelelően módosítottuk, a jövőben pedig még nagyobb figyelmet fordítunk arra, hogy tevékenységünk, működésünk során minden hiányosságot kiküszöböljünk. A határozatban megállapított bírságot a megadott határidőig rendezzük, ez a cég zavartalan működését nem befolyásolja”.

Pr7
Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Partneroldalak