2018. május. 20. - Bernát, Felícia napja van
Banner
Banner
Banner
Határozottabb klímapolitika mellett érveltek az uniós tagállamok

Határozottabb klímapolitika mellett érveltek az uniós tagállamok

2017. június 19. 16:54

A klímaváltozás elleni nemzetközi fellépés legújabb fejleményeiről egyeztettek a tagállami vezetők az Európai Unió Környezetvédelmi és Klímapolitikai Minisztereinek Tanácsülésén Luxembourgban.

A klímapolitikai témákkal foglalkozó magyar delegációt vezető Makai Martina elmondta, hogy Magyarország a kezdetektől fogva támogatta az új globális egyezmény kialakítását, ezért sajnálattal vette tudomásul az Egyesült Államok kilépési szándékát a Párizsi Megállapodásból. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy amíg hivatalosan nem zárul le a folyamat, addig az USA-nak is teljesítenie kell a tagsággal járó kötelezettségeit. A kilépés önmagában nem fogja megakasztani a világméretű politikai és gazdasági elköteleződést, hiszen a megállapodás a következő évtizedekre irányt szab a klímaváltozás kezelésében, segítve a fenntartható fejlődést és az alacsony kibocsátású gazdaságra való áttérést - tájékoztatott az NFM.

Közölték, a tagállamok vitát folytattak az Európai Unió Emisszió-kereskedelmi Rendszerének hatálya alá nem tartozó ágazatok – a hulladékgazdálkodás, az épületek, a mezőgazdaság és a közlekedés – üvegházhatásúgáz-kibocsátásainak 2021 és 2030 közötti csökkentéséről is. Makai Martina elmondta: Magyarország számára kiemelten fontos, hogy az eddig elért, az elvárásokat messze meghaladó eredményeit elismerjék a 2020 utáni időszakban.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Partneroldalak