2019. május. 26. - Fülöp napja van
Banner
Banner
Banner
Havonta két és félezer cég költözik el országon belül

Havonta két és félezer cég költözik el országon belül

2018. november 7. 12:47

Havonta 2500 székhelyváltozás, tízezer tulajdonosváltás, ezer főtevékenység váltás, hétszáz cégnév változás és több tízezer egyéb cégadat változás alkot egy átlagos hónapot a cégvilágban. A változások összesített mennyisége érdekes képet rajzol ki a hazai cégvilágról.

„Teljesen természetes, ha egy cég életpályája során kinövi irodáját, vagy új befektetők, tulajdonosok kerülnek a vállalkozáshoz. A hazai cégadat-változások száma ugyanakkor néha extrém méreteket ölt” – kezdi elemzését Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Havonta 2500 székhelyváltozás, tízezer tulajdonosváltás, ezer főtevékenység váltás, hétszáz cégnév változás és több tízezer egyéb cégadat változás alkot egy átlagos hónapot a cégvilágban. A cégbírósági cégadat változások természetes velejárói a cég életciklus változásainak. A változások összesített mennyisége mégis érdekes képet rajzol ki a hazai cégvilágról. Mintegy 530 ezer cég működik jelenleg Magyarországon, ami elég magas szám a lakosság számához viszonyítva, ugyanakkor még ehhez a magas cégszámhoz viszonyítva is azt lehet mondani, hogy rendkívül turbulensen változnak a hazai vállalkozások belülről is.

„A hazai vállalkozások több mint 12 százalékánál van évente tulajdonosváltás, tehát még az egyik legmeghatározóbb cégtulajdonság is nagy frekvenciával cserélődik” – emelte ki az Opten szakértője. Ám nemcsak a tulajdonosok cserélődnek, az aláírók is hasonló arányban változnak, tehát az adatok alapján átlagosan 7-8 évente kicserélődik a teljes hazai cégbázis menedzsmentje. Természetesen az átlagból nem lehet egyértelmű következtetést levonni minden hazai cégre, vannak hosszú távon is állandó tulajdonosi szerkezettel és állandó főtevékenységgel rendelkező vállalkozások is.

Extrém példák

A változások nagy volumene ugyanakkor hatással van a teljes gazdaságra. Pozitív értelmezésben ez a változásra való képességet, a fejlődést jelenti, negatívabb értelmezésben ugyanakkor bizonytalanságot, kiszámíthatatlanságot visz a gazdaságba. Lokális szinten mindenestre teendőt generál minden vállalkozás számára, hiszen partnereit, konkurenseit folyamatosan monitorozni szükséges nemcsak a stratégia alkotáshoz, de a napi ügyek intézéséhez is.

A nagyszámú hazai cégbázis nem mentes az extrém példáktól sem. Szép számmal megtalálni a cégek között notórius nyughatatlanokat. Idén január-október között például háromszáz cégnél már legalább 4-szer változott a tulajdonosi szerkezet. Ám olyanok is bőven akadnak, akik a cégük főtevékenysége mellett nem tudják hosszú távon letenni a voksot. Még nincs vége az évnek, de már 33 cég váltott háromnál többször főtevékenységet.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Opten

Partneroldalak