2019. május. 26. - Fülöp napja van
Banner
Banner
Banner
Idén kedvezőbb az agrárbiztosítások mértéke

Idén kedvezőbb az agrárbiztosítások mértéke

2018. október 5. 14:41

A mezőgazdaságot sem sújtotta rendkívüli mértékben az idei év időjárása. Kedvező hír ugyanakkor a gazdáknak, hogy a megemelt támogatási keretnek köszönhetően javulhat az agrárbiztosítási támogatás intenzitása – közölte a MABISZ.

Az idei évben, szeptember 15-ig összesen csaknem négymilliárd forint értékű növénykár keletkezett a mezőgazdaságban, amely több mint hét és fél ezer bejelentéshez kapcsolódott. A magyar biztosítókhoz érkezett mezőgazdasági kárbejelentések alapján az idei év átlagosnak mondható. Az időjárás pedig eléggé hektikusan alakult az év 9 hónapja alatt, a mezőgazdaság számára főleg a viharok és a jég okozott károkat. A lokális, helyi károk intenzitása ugyanakkor évről évre egyre erősebb, ami az időjárás szélsőséges jellegének fokozódását is mutatja. A jövőben még inkább számítani kell a hirtelen lecsapó, koncentrált, nagy erejű viharokra, amelyek a korábbi évekkel összevetve egyre súlyosabb károkat okoznak egy-egy adott területen – tájékoztatott a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz). 

Mint mondták, ezeket mérsékelheti a díjtámogatott agrárbiztosítási rendszer, amely 2018-ban immár hetedik éve működik. Ennek keretében a gazdálkodók az ebbe a körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb 65 százalékát utólagos támogatásként visszakaphatják. 

Az agrárbiztosítások piacának fejlődésében jelentős szerepet játszik az igényelhető díjtámogatás, mivel a termelők egyre inkább választják a díjtámogatott konstrukciót. Míg 2012-ben még másfél milliárd forint alatt maradt a támogatott mezőgazdasági biztosítások teljes állománydíja, addig 2017-ben már elérte 9,76 milliárd forintot. Idén a díjtámogatotti körben az állománydíj nagyjából megegyezik a tavalyival, tízmilliárd forint környékén lesz. Jó hír, hogy augusztus 13-tól megemelték a díjtámogatás mértékét négymilliárd forintról ötmilliárdra, s ez már az idei évre is vonatkozik.

Növekszik az agrárbiztosítások piaca

A megemelt díjtámogatásnak köszönhetően idén a támogatás intenzitása kedvezőbb lehet, mint tavaly. Akkor az egyes módozatokban a támogatási mérték az A kategóriába tartozó növények esetében 49 százalék, B és C kategóriában 34 százalék volt. Mivel a piaci adatok szerint a mezőgazdasági művelés alatt álló területek kevesebb, mint felére kötöttek biztosítást, így van még tér az agrárbiztosítások piacának növekedésére. 

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint a mezőgazdasági díjbevételek összesen 15 295 millió forintot, míg a kárfizetések 10 697,5 millió forintot tettek ki 2017-ben. Ebből a növénybiztosításoknál a díjfizetés 13 301millió forint volt, ami 2016-hoz képest plusz 17,3 százalékos növekedést jelent. A nem díjtámogatott növénybiztosítások esetén a jég-, tűz- és viharkárra kötöttek legtöbben biztosítást tavaly.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/Mabisz

Partneroldalak