2018. december. 12. szerda - Gabriella napja van
Banner
Banner
Banner
Ismét nőtt az ipari termelés

Ismét nőtt az ipari termelés

2018. január 11. 9:49

A tavalyi év novemberében 3,4 százalékkal, 2017 tizenegy hónapja alatt pedig 5,2 százalékkal bővült az ipar teljesítménye Magyarországon. Több mint 36 százalékkal emelkedett 2010 óta az ágazat teljesítménye, amelyen belül a járműipar megkétszerezte termelését.

Tavaly novemberben az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. Ebben az időszakban a termelés 5,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában – hozta nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Közölték, a novemberi növekedést főként a fémipar, a kőolaj-feldolgozás, a gumi-, valamint az elektronikai ipar dinamikus bővülése támogatta. Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a csekély súlyt képviselő bányászat termelése jelentős mértékben, 74,2 százalékkal emelkedett. Az energiaipar teljesítménye 3,7 százalékkal nőtt, a feldolgozóiparnak pedig ehhez hasonló mértékben, 3,1 százalékkal folytatódott a bővülési tendenciája.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kommentárja szerint ehhez hozzájárult az is, hogy a 13 alága közül tízben növekedést regisztráltak. A feldolgozóipari alágak 2010-től számított teljesítményét tekintve még mindig a járműipar a legsikeresebb alág, hiszen a 2010-es bázishoz képest közel megkétszerezte termelését. Kétszámjegyű bővülést mértek továbbá a fémiparban, a kőolaj-feldolgozás esetében és a gyógyszergyártásban. Jelentős mértékben növekedett még a harmadik legnagyobb súlyú alág, az elektronikai ipar is, mind az elektronikus fogyasztási cikkek, mind pedig a híradástechnikai berendezések gyártása bővült.

Kapacitásbővítő beruházások

Az NGM kifejtette: hasonló volumenű volt továbbá a textilipar, a gépipar és a faipar teljesítménye is tavaly novemberben. Emlékeztettek arra: 2010 januárja óta az ágazat termelése 36,7 százalékkal, 2014 év elejéhez viszonyítva pedig 20,0 százalékkal nőtt Magyarországon. Ez utóbbi esetében hazánk az első helyet foglalja el a régiós országok között. A termelés további növekedését jelentős mértékben támogatják a kormányzati intézkedések: a kapacitásbővítő beruházások ösztönzése és az Irinyi Terv keretében megvalósuló fejlesztések mellett az ipari termelés növekedését fokozhatja a 9 százalékra csökkentett társasági adókulcs is.

 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/KSH/Nemzetgazdasági Minisztérium

 

 

Partneroldalak