2018. december. 16. - Etelka napja van
Banner
Banner
Banner
Jegybanki bírság a THM-szabályok megsértéséért

Jegybanki bírság a THM-szabályok megsértéséért

2017. november 13. 9:43

Tavaly augusztus óta a jegybank tíz kézizálog-hitelező piaci szereplőt összesen 55,5 millió forintnyi bírsággal sújtott a THM-szabályokkal kapcsolatos jogsértések miatt. Ezúttal a ROYAL Záloghitel Zrt.-re azabott ki 4,5 millió forint összegű bírságot. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – mint arról korábban beszámolt – a kézizálog-hitelezési piac több szereplőjénél folytatott fogyasztóvédelmi vizsgálatot. Ennek során a jegybank többek közt ellenőrizte, hogy a pénzügyi intézmények miként tesznek eleget a kézizálog fedezete mellett nyújtott kölcsönöknél a teljes hiteldíj-mutató (THM) közzétételére, számítására, s a THM maximum mértékére vonatkozó előírásoknak. Az MNB az ellenőrzések nyomán tavaly novemberben, decemberben és idén januárban is hozott már elmarasztaló intézkedéseket.

Közölték, a budapesti ROYAL Záloghitel Zrt.-nél a jegybanki vizsgálat a 2013. január 1-jétől idén augusztus 22-ig terjedő időszakot tekintette át. Az ellenőrzés megállapította, hogy a pénzügyi vállalkozás fogyasztói kézizálog-kölcsöneinél megsértette a THM számítására vonatkozó rendelkezéseket, és a jogszabályi felső korlátot jelentősen meghaladó THM mellett nyújtott kézizálog-kölcsönt szinte valamennyi ügyfelének. A ROYAL Záloghitel Zrt. emellett honlapján elhelyezett kereskedelmi kommunikációjában jogsértő módon nem tüntette fel a THM értékét.

Mindezek miatt az MNB ma közzétett határozatában felhívta a pénzügyi vállalkozást a THM számítására, mértékére és közzétételére vonatkozó jogszabályi rendelkezések mindenkori betartására. Felhívta arra is, hogy a jogszabályban meghatározott reprezentatív példát és adatokat mutasson be a hitelre vonatkozó kereskedelmi kommunikációban akkor, ha a THM mellett hitelkamatot vagy más, ellenszolgáltatásra vonatkozó számadatot is megjelöl.

A jegybank a THM számítására és maximális mértékére vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt a ROYAL Záloghitel Zrt.-re 4,5 millió forint összegű fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki. 

Kézizálogcégek és bírságok

2016 augusztusa óta a jegybank összesen 7 pénzügyi vállalkozás és 3 takarékszövetkezet esetében összesen 55,5 millió forint bírságot szabott ki és hozott intézkedéseket a THM-re vonatkozó rendelkezések megsértése miatt. Az MNB a jövőben is kiemelt figyelemmel kíséri a kézizálog-hitelezést végző pénzügyi intézmények tevékenységét.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/Magyar Nemzeti Bank

Partneroldalak