2019. február. 21. csütörtök - Eleonóra napja van
Banner
Banner
Banner
Jelentős áremelkedés, élénkülő lakáskereslet

Jelentős áremelkedés, élénkülő lakáskereslet

2018. március 13. 9:49

Élénkült februárban az ingatlanok iránti kereslet. Budán és Pesten kiemelkedően nőtt a 600 ezer forint feletti négyzetméteráron értékesített lakások aránya.

Február ingatlanpiaci elemzése továbbra is megerősíti az idei várakozásokat. Az élénkülő kereskedés mellett az elmúlt időszakban bekövetkezett árváltozások és ezek hatásai is jól tükröződnek a számokon. Budán és Pesten kiemelkedően növekedett a 600 ezer forint feletti négyzetméteráron értékesített lakások aránya – derül ki a Duna House Barométeréből.

E szerint az áremelkedésnek köszönhetően emelkedett a forgási sebesség. A tégla lakások esetében az értékesítési időszak egy-két hónappal hosszabbodott, jellemzően 100-140 nap után történik adás-vétel. A fővárosban a pesti oldalon ennél valamelyest még több idő szükséges egy-egy ingatlan eladásához. A
kedvezőbb áron vásárolható panellakások esetében nem ilyen drasztikus a változás, ez a típusú ingatlan a meghirdetéstől számítva általában 3 hónap körüli időszakon belül cserél tulajdonost.

Befektetésnek vásárolt ingatlanok

A Duna House elemzés új elemeként került be az eladói profilvizsgálatba a korábban befektetésnek vásárolt ingatlanok értékesítése. Ennek aránya Budapesten idén februárban 12 százalék  volt, és átlagosan 38 millió forint értékű ingatlanokat érintett.

A 2018 februári közel 13 ezres tranzakciószám 13,7 százalékos növekedést jelent a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. Az első két hónap összesített tranzakciószáma a 2008-as válság óta a legerősebb évkezdést mutatja a hazai lakóingatlanpiacon. A Duna House februárban adta ki éves ingatlanpiaci előrejelzését és vállalati céleredményeit, amelyben éves szinten is 10-20 százalékos tranzakciószámbővülést vár a hazai lakóingatlanpiacon, így 160-180 ezer adásvétel történhet az idei évben.

 

Tavaly februárhoz képest 8 százalékpontot emelkedett Budán, és 4 százalékpontot Pesten a 100-120 négyzetméter közötti lakások értékesítésének aránya. A legtöbb eladott ingatlan ennél azonban jóval kisebb méretű volt, a 40-60 négyzetméter közötti lakások voltak a fővárosban a legkeresettebbek.
A négyzetméter árak egyértelműen a magasabb kategóriák felé tolódtak el az elmúlt egy évben, Budán és Pesten is a 600 ezer forint feletti ingatlanok domináltak. Arányuk Budán 14-, míg Pesten 10 százalékpontot nőtt.

A növekvő négyzetméter árak és lakásméret miatt a lakásárak is emelkedtek. Budán a legtöbb ingatlant (42%) 40 millió forint felett értékesítették, míg Pesten ennek az ársávnak az aránya 19 százalék volt, s ezzel a második leggyakoribb kategóriát jelenti.

Vidéken is csökkent az olcsó lakások száma

Vidéken, a Közép-Magyarországi régiót figyelmen kívül hagyva, a 40-60 négyzetméter közötti ingatlanokat értékesítették legnagyobb arányban (35%). Pest megyében az eggyel nagyobb, 60-80 négyzetméteres kategóriába tartozó ingatlanok voltak a legkeresettebbek (25%). A legnagyobb növekedés Pest megyében, a 140-160 négyzetméter közötti lakások körében volt, amelyek aránya 9 százalékpontot nőtt tavaly óta.

Vidéken is csökkent az alacsonyabb négyzetméteráron értékesített ingatlanok aránya. Pest megyében például 8 százalékpontot csökkent a 100-150 ezer-, és a 200-250 ezer forintos négyzetméteráron értékesített ingatlanok aránya. A legtöbb ingatlan vidéken 10-15 millióért (30%), Pest megyében pedig 15-20 és 20-25 millió forint (20-20%) közötti összegért cserélt tulajdonost. 

 

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/Duna House

Partneroldalak