2020. május. 29. péntek - Magdolna napja van
Banner
Banner
Banner
Keleti nyitás: ígéretes kazah agrárkapcsolatok

Keleti nyitás: ígéretes kazah agrárkapcsolatok

2014. február 21. 16:00

Magyarország kivételes partnere lehet Kazahsztánnak a mezőgazdaság és a környezetvédelem területén - jelentette ki Fazekas Sándor pénteken Budapesten, egy kétoldalú logisztikai fórumon. A vidékfejlesztési miniszter jó együttműködési lehetőségek kínálkoznak a két ország között a vízgazdálkodás, a szakemberképzés, az oktatói és a diákcsere területén.

A vidékfejlesztési tárca vezetője a XIX. Logisztikai konferencia és fórum 2014 elnevezésű rendezvényen, a "Közép-Ázsia: Kazahsztán, mint a térség logisztikai központja" című beszédében elmondta: Magyarország jó kezdeményezésnek tartja a két országot körülvevő gazdasági térségek szabályozásának harmonizálását. Az EU, illetve a Kazahsztán, az Oroszországi Föderáció és Fehéroroszország által létrehozott vámunió között folyó tárgyalásokon a kereskedelmi feltételek egyszerűsítése jó ütemben halad.

Ez ugyanis felgyorsíthatja a mezőgazdasági termékek kétoldalú kereskedelmének felfutását. Magyarország bízik abban, hogy ezt a felfutást nem gátolják majd állat- vagy növény-egészségügyi korlátozások.
 A vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett: a magyar mezőgazdaság 2010-hez képest 30 százalékkal több terméket állít elő. Továbbá a 2012-ben megalkotott magyar nemzeti vidékstratégia, valamint a kormány által meghirdetett keleti nyitás politikája jó alapot ad a magyar-kazah kétoldalú agrárkapcsolatok fejlesztésére.

A kétoldalú agrárkereskedelemben megvalósuló együttműködés és a termékpaletta folyamatos bővítése mellett prioritást élvez a technológiai és innovációs lehetőségek, valamint a mezőgazdasági befektetések bővítése. Példaként említette  a kétoldalú mezőgazdasági kapcsolatok területén a Flóra Konzorcium működését a vetőmagtermesztésben.

Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke a tanácskozáson többek között arról beszélt, hogy a múlt év első tizenegy hónapjában Magyarország 195,8 millió dollár értékben exportált Kazahsztánba, míg az onnan származó import ugyanebben az időszakban 46,1 millió dollárt tett ki.

 

Forrás: Pr7/MTI

Partneroldalak