2019. május. 26. - Fülöp napja van
Banner
Banner
Banner
Kirobbanó a beruházási dinamika

Kirobbanó a beruházási dinamika

2018. december 7. 13:17

Októberben az áruexport euróban számított értéke 6,5, az importé 9,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva – jelentette első becslése alapján a statisztikai hivatal pénteken. A Takarékbank szerint a GDP éves növekedési üteme 4,8 százalékra gyorsulhat idén, 2019-ben pedig 6,5 milliárd eurós külkereskedelmi többlettel számolnak​​​​​.

Októberben 293 millió euró volt a külkereskedelmi többlet az egy évvel ezelőtti 525 millióhoz képest, amit az okozott, hogy miközben a kivitel euróértéke 6,5 százalékkal nőtt, az importé 9,7 százalékkal emelkedett – hozta nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Közölték, az adatok mindkét oldalon élénkülést mutatnak az export szeptemberi, 2,4 százalékos csökkenése és az import 6,4 százalékos emelkedése után. A külkereskedelmi többlet 232 millió euróval csökkent tavaly októberhez képest, 293 millió euró volt.

Euróban az export értéke 9,456 milliárd euró volt, a legmagasabb a  második fél évben, és 9,2 százalékkal több az előző havinál. Az import októberi értéke először lépte át a 9 milliárd eurót,  9,163 milliárd euró volt, 9,0 százalékkal több az előző havinál. Az export októberi javulását előre vetítette az ipari termelés előzetes adata, amely 5,9 százalékos növekedést mutatott a szeptemberi (0,6 százalékos) csökkenés után. Az októberi kivitel 82 százaléka Európai Unió tagállamaiba ment, az import 73 százaléka onnan érkezett, jegyezte meg a KSH. 

Tíz hónap alatt 5,154 milliárd euró volt az exporttöbblet, 1,671 milliárd euróval kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában. Az export 4,5 százalékkal, az import 7,0 százalékkal nőtt euróban a tavalyi január-októberi időszakkal szemben. (2017-ben az export 8,3 százalékkal nőtt euróban számolva, az import 11,2 százalékkal haladta meg az előző évit. Az exporttöbblet 1,647  milliárd euróval 8,078 milliárd euróra csökkent a 2016-os 9,725 milliárdról.)

Horváth András, a Takarékbank elemzője elmondta, az export némi lassulása összefügg az autók károsanyag kibocsátásának új mérési szabályozásával (WLTP), így feltehetően, ahogy az egyes modellek megfelelnek az új szabályozásnak, a kivitel újra gyorsulhat. Ezt a hazánkban gyártott egyes új modellek, valamint új exportkapacitások üzembe helyezése is támogatni fogják. Az import dinamikus növekedése pedig döntően a kirobbanó beruházási dinamikát tükrözik, de a fogyasztás növekedése is növeli az importot.

Úgy fogalmazott, a külkereskedelmi többletet az olajárak volatilitása is csökkentette, azonban az olajárak ismételt csökkenése a következő hónapokban javíthatja a cserearányt. Tíz hónap alatt az export euróban számított értéke 4,5, az import 7,0 százalékkal nőtt, így a külkereskedelmi többlet 1671 millió euróval 5154 millióra csökkent. Az év egészében arra számít a Takarékbank, hogy a külkereskedelmi többlet mintegy 1,6 milliárd euróval  6,4 milliárd euróra mérséklődik a tavalyi 8,08 milliárd euróról. Így összességében kisebb mértékben rontja a GDP növekedését, mint a tavalyi évben, így a GDP éves növekedési üteme 4,8 százalékra gyorsulhat idén, 2019-ben pedig 6,5 milliárd eurós külkereskedelmi többlettel számolnak jelenleg.

Nettó külső hitelezővé válhatunk

Horváth András kiemelte, a kereskedelmi háborúk fokozódása és az európai konjunktúra érezhető lassulása ugyanakkor kockázatot jelenthet. A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez. Jövő év végére pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat, amit az uniós forráslehívások gyorsulása is támogat. Ezek a folyamatok pedig a forintnak tartós támaszt adnak, így az év végére, valamint jövőre a forint erősödésére számítunk a jelenlegi, fundamentumokkal nem alátámasztható szintekről.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank Hungary Zrt. makrogazdasági elemzője kifejtette: a többlet magasabbnak bizonyult az általuk várt 205 millió eurónál, azonban a Bloomberg 386 millió eurós elemzői konszenzusától elmaradt. Úgy vélte, mindenképpen kedvezőnek mondható, hogy a korábbi hónapok haloványabb teljesítménye nyomán az export viszonylag jelentős ütemben, euróban számolva éves szinten 6,5 százalékkal nőtt. Ezt az import 9,7 százalékos éves növekedése kísérte októberben. A 2018-as év első tíz hónapjában összesen így 5,15 milliárd eurót tett ki a külkereskedelmi többlet.

Lassú csökkenés

Ami a kilátásokat illeti, továbbra is a külkereskedelmi mérleg többletének lassú csökkenését prognosztizálja az Erste Bank. Az export kilátásai a globális növekedés-lassulástól való félelmek miatt némileg bizonytalanabbá váltak. Ugyanakkor az import növekedési üteme továbbra is magas marad, hiszen a hazai gazdasági növekedésének hajtóereje a belső kereslet maradhat 2019-ben is. Úgy gondoljuk – fogalmazott Nyeste Orsolya –, hogy a fenti tényezők, az alacsony és várhatóan csak lassan emelkedő hazai kamatok mellett, fundamentális oldalról továbbra sem támogatják a forint tartósabb felértékelődését.

Hunyor Erna Szofia
Forrás: Pr7/KSH/Takarékbank/Erste Bank

Partneroldalak