2019. február. 21. csütörtök - Eleonóra napja van
Banner
Banner
Banner
Kiugróan nőtt a vállalati hitelpiac

Kiugróan nőtt a vállalati hitelpiac

2018. március 13. 11:14

Tizedével bővült a hitelállomány, másfélszeresére nőtt az újhitel-kihelyezés volumene tavaly. A forinthitelek kamathátránya teljesen eltűnt, a hazai fizetőeszközben a felvett kölcsönök lenullázták az árfolyamkockázatot, devizahitelt csak a természetes fedezettel rendelkező, exportorientált cégek igényelnek.

Négy ok áll a vállalati hitelpiac tavalyi kiugróan erős éve mögött. Ezen túl a gazdasági szereplők, a kormány, a jegybank és az uniós pénzosztó intézményrendszer együttműködése is kellett hozzá, hogy mintegy tizedével bővüljön a hitelállomány, és ezen belül a másfélszeresére nőjön az újhitel-kihelyezés volumene. Változnak a hitelcélok, amire a világpiaci igények, a hazai munkaerőpiaci helyzet, illetve kissé váratlanul a kiemelkedő nyereségek gyors elköltésének szándéka gyakorol hatást.

Íme, a négy tényező

„Négy tényezőnek köszönhető a hitelállomány dinamikus növekedése: a nyilvánvaló okokon kívül, mint a kedvező kamatkörnyezet és a gazdasági fellendülés, az európai uniós forrásokról való döntések felpörgése és a jegybank piaci hitelprogramja (HIRS) járult hozzá jelentősen a bővüléshez” – vélte Szabó Péter, a Sberbank kkv üzletágának vezetője. Amíg a keresleti oldalt az építőipar és az export teljesítménye által húzott gazdaság, illetve az ezzel párhuzamos növekvő bizalom és pozitív várakozások fűtik, addig a kínálati oldalon a jegybank a bankokat motiválta a magasabb hitelkihelyezésre. Mindez együttesen vezetett a volumen ilyen arányú növekedéséhez. Sőt, van még tér a növekedésre – állította a szakértő. Ráadásul a beruházási hitelek a forgóeszköz-hiteleket is húzzák magukkal.


Motiválta a jegybank a pénzintézeteket a magasabb hitelkihelyezésre               Stockphoto

Ami a devizamegoszlást illeti, a forinthitelek kamathátránya teljesen eltűnt az elmúlt években, a hazai fizetőeszközben felvett kölcsön lenullázzák az árfolyamkockázatot, devizahitel csak a természetes fedezettel rendelkező, exportorientált cégek igényelnek ma már.

Ami a kkv hitelpiacon jó pozíciókat birtokló Sberbank adatait illeti, a két éve töretlenül bővülő állományból méretét bőven meghaladó arányban szakított ki a hitelintézet: 2015-höz képes megháromszorozta az újhitel-állományát, aminek köszönhetően másfélszeresére bővült a teljes vállalati szektor számára kihelyezett összeg. Az NHP sikerét ők is learatták, az összkihelyezés hatoda származott ebből, a számukra előírt összeg 98 százalékát kihelyezék a gazdasági szereplőknek.

Nálunk termeltet a világ

Szabó tapasztalatai szerint a kkv-k alapvetően kapacitás-bővítő és hatékonyság-növelő beruházásaikhoz igényelnek hiteleket. A világgazdasági fellendülés a nagymegrendelői kört is a közép-európai vállalatok termelői kapacitása felé fordította, így a korábbi beszállítók számára a hitelekkel megnyílik az út a szélesebb együttműködés felé. Másrészt a szűkös munkaerőkapacitás kiváltása költségigényes innovációt, automatizálást igényel részükről.

Ám mindezek mellett megjelentek az olcsó finanszírozási lehetőséget kihasználó cégek is, amelyek a kedvező hitelkamatok láttán döntöttek például ingatlanvásárlási, akvirációs, vagy tevékenység-visszaszervezési terveik előrehozataláról. Sőt, ugyanennek köszönhetően a tevékenység-idegen finanszírozási igények is felfutottak, előfordult például, hogy napelempark beruházásához igényelt hitelt egy teljesen más területen tevékenykedő vállalat – tette hozzá Szabó Péter.

Hunyor Erna Szofia

Forrás: Pr7/Sberbank

Partneroldalak