2018. június. 25. hétfõ - Vilmos napja van
Banner
Banner
Banner
Környezetbarát kapacitásbővítés a BorsodChemnél

Környezetbarát kapacitásbővítés a BorsodChemnél

2017. szeptember 8. 16:18

Összesen 79 millió euró értékű hitel megállapodást írt alá a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) és a kazincbarcikai székhelyű, a kínai Wanhua Industrial Group Co. Ltd. tulajdonában lévő BorsodChem Zrt.  

A hosszú lejáratú MFB-hitel segítségével egy közel százmillió euró összértékű fejlesztés keretében az elérhető legmodernebb technológiájú, környezetbarát klór üzem épülhet meg.

A Magyar Fejlesztési Bank számára a hitel forrását az a 2017.május 13-án Pekingben megkötött nemzetközi hitel megállapodás adja, amit a „One Belt, One Road (OBOR)” csúcstalálkozó alkalmából, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelenlétében írt alá Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója és Wu Lizhi, a Kínai Fejlesztési Bank (CDB) vezérigazgatója. A 79 millió euró értékű hitel az első lehívás abból az egymilliárd euró összegű keretből, amelyet Kína biztosít Magyarország számára az itt megvalósuló, elsősorban kínai érdekeltségű projektek finanszírozására.

Egyedi projektek

Az újonnan megvalósuló fejlesztés kapcsán Bernáth Tamás, az MFB Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: a bank számára fontos az egyedi innovatív projektek támogatása, finanszírozása. Az MFB nyújtotta hosszú lejáratú hitel –amelyhez a Kínai Fejlesztési Bank biztosít refinanszírozási forrást- segítségével egy környezettudatosabb, energiahatékonyabb és gazdaságosabb eljárás váltja fel a régit, így nemcsak egy modern membráncellás klórüzem épülhet meg, de összességében is eredményesebb cégműködés érhető el.


A Wanhua Industrial Group leányvállalataként működő BorsodChem Zrt. TDI üzeme Kazincbarcikán Fotó: MTI

Az új beruházás nemcsak a BorsodChem valamennyi termékének alapanyagául szolgáló klórt biztosítja, de jelentős marónátron termelési kapacitást is jelent, amely termék döntően az export piacokon kerül értékesítésre. A társaság teljes árbevétele 2016. évben 1,4 milliárd euró - ennek közel 70 százaléka export – míg adózás utáni eredménye 115 millió euró volt, mely több mint duplája a 2015. évben elért eredménynek.  

Jelenős beruházások

A kínai tulajdonos elkötelezettségét mutatja, hogy 2012-2016 években a BorsodChem 216 millió euró (65,6 milliárd Ft) értékben hajtott végre beruházásokat. Ezek magukban foglaltak környezetvédelmi, energiahatékonyság fejlesztésére irányuló, illetve termelőkapacitások növelését szolgáló projekteket egyaránt. Kiemelt szerepet játszik továbbá a tulajdonos és a Társaság számára a K+F tevékenység intenzitásának növelése is. A mostani fejlesztéshez kapcsolódik az a vegyszeripari maradékok energia hatékony és környezetbarát semlegesítésére, illetve anyagában történő újrahasznosítására irányuló K+F projekt, melyre a Társaság az Európai Regionális Fejlesztési Alapból kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A BorsodChem bizakodó a 2017. évi várható eredmények tekintetében is, mind árbevétel, mind eredményesség szempontjából növekedést prognosztizál 2016-hoz képest. Az MFB által nyújtott finanszírozással most megvalósuló beruházás ugyanakkor hosszú távon járulhat hozzá a Társaság növekedésének fenntartásához.

Pr7

Forrás: MFB/BorsodChem

Partneroldalak