2021. szeptember. 24. péntek - Gellért napja van
Banner
Banner
Banner
Kritikus szakemberhiány a vendéglátásban

Kritikus szakemberhiány a vendéglátásban

2016. május 20. 8:50

Főszezon nélkül is kritikus a szakemberhiány a vendéglátásban, a szakma emiatt az államilag támogatott szakképzésen végzettekre is kiterjesztené a kötelező itthon maradást.

Külföldi vendégmunkások, diákok, szakképzetlen, kisegítő családtagok szolgálhatják ki a hazai nyaralóhelyeken a turistákat ebben az évben, annyira súlyos a munkaerőhiány már a jelentős vendégforgalommal számoló idegenforgalmi főszezon előtt is. Noha pünkösdkor a szezonális vendéglátóhelyek nagy része megkezdte néhány hónapos működését a főbb turisztikai övezetekben, az idén több helyütt azért nem nyitottak még ki a panziók, büfék, éttermek, mert nehezen találnak alkalmazottakat. Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Anglia, Skócia, Benelux államok – ezekbe az országokba vándorolnak legtöbben a hazai vendéglátásból.

– Átlagosan száz-százötvenezer forinttal keresnek többet tőlünk nyugatabbra például a szakácsok, így már most súlyos dilemmát okoz, hogy a külföldi hotelek, vendéglátóhelyek a magyar szakembereket csábítják el a nyárra – mondta a Magyar Időknek a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) ügyvezető elnöke. Antalffy Gábor elmondta: az átlagos szakácsfizetés itthon bruttó 250 ezer forint havonta, s bár például a borravalóval együtt egyes helyeken jóval magasabb is lehet, az így szerzett jövedelem mégsem kiszámítható.

A vendéglátásban egyébként köztudottan magas a feketepénzek aránya, jó példa erre az a fővárosi romkocsma is, ahol naponta 10-15 ezer forintot keresnek zsebbe a munkavállalók, miközben négy órára bejelentve papíron bruttó 4000 forint jár nekik műszakonként. Bár Antalffy szerint évek óta ismert a probléma, az idén már nem csupán a Balaton környékén hátráltatja a szezon-nyitástamunkaerőhiány, amelyről korábban a Profit7 is bővebben beszámolt, hanem például Pest megyében, illetve a határ menti városokban is hiányzik a magyar dolgozó. Mint mondta, valamennyi, turizmusban jellemző munkakörben feltűnően sok az álláshirdetés, ami óriási terhet jelent a vállalkozásoknak.

 


Jön a nyár, a turisztikai főszezon - sok szakembert vennének fel

– Történtek segítő lépesek a kormány részéről, például a szakképzést elősegítő Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pályázatai az utánpótlást biztosítják majd. Ám ezek a tanfolyamok hosszabb ideig tartanak, az idén már nem oldják meg a munkaerőhiányt.

Ráadásul szükséges lenne előírni azt is, hogy a tanfolyam elvégzése után meghatározott ideig csak itthon dolgozhassanak a friss vendéglátósok, sokan ugyanis a Magyarországon megszerzett tudással eleve a külföldi vendéglátóhelyek felé veszik az irányt – vázolta az elnök. Hozzátette: a legtöbben csupán a gyors pénzszerzés reményében választják az otthonuktól távol eső munkalehetőséget. Sőt, azok közül, akik 5-10 éve vendéglátóznak külföldön, többen visszajöttek, és itthon vágtak bele önálló vállalkozásba.

Antalffy szerint nagy segítség a magyar cégeknek a vendéglátásban jövőre tervezett áfacsökkentés, ugyanis több marad a munkáltatók zsebében bérfejlesztésre. Úgy vélte azonban, hogy a kedvezményes forgalmi adó bevezetése már ebben az évben indokolt lenne, mivel jelentősen növelné a cégek versenyképességét a külföldi szolgáltatókkal szemben.

– Az iskolai időszak végén a diákmunkások, egyetemisták keresik a nyári munkalehetőségeket, és gyakran maga a tulajdonos vagy családtagja is beáll a pult mögé. A fizetőpincérek, szakácsok azonban csak szakirányú képzettséggel rendelkezhetnek, amit szigorúan ellenőriz a hatóság, ezért nem kell attól tartani, hogy a balatoni éttermekben hozzá nem értők főznek majd a vendégekre – szögezte le a Kisosz vezetője.

 

Pr7

Forrás: Magyar Idők

Partneroldalak