2019. január. 23. szerda - Zelma napja van
Banner
Banner
Banner
Kulcsfontosságú a helyi kkv-k fejlesztése

Kulcsfontosságú a helyi kkv-k fejlesztése

2018. március 20. 15:49

A helyi kis-, és középvállalkozások (kkv) fejlesztését kulcsfontosságúnak nevezték az előadók a GE beszállítói fórum eseménysorozat első rendezvényén Budapesten, ahol bejelentették azt is: a GE növelni tervezi az évi 900 millió dolláros beszerzésének értékét Magyarországon.

A GE beszállítói fórumon, amelyet a GE kezdeményezésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Befektetési Ügynökség és a Paks II-ért felelős államtitkárság szervezett meg, több mint 150 cégvezető, tulajdonos, és beszerzési vezető vett részt.

Magyar Levente, a KKM államtitkára kiemelte: még nagyobb hangsúlyt fektetnek a hasonló kezdeményezésekre, mivel a GE-hez hasonló vállalatok országnyi GDP fölött rendelkeznek.

Minősített magyar beszállítók

Peter Stracar, a GE Europe elnök-vezérigazgatója elmondta: a GE több mint 30 ezer beszállítótól vásárol közvetlenül világszerte, beszerzéseinek értéke eléri az évi 70 milliárd dollárt, ebből az európai beszerzések 9 milliárd dollárt tesznek ki. A mintegy 1,7 milliárd dolláros kelet-közép-európai beszerzéseken belül 1300 minősített magyar beszállítótól 900 millió dollár értékben vásárolnak évente, amit növelni terveznek – fejtette ki.

Magyar Levente közölte, a vállalat csaknem 30 éve működik Magyarországon, és a céggel sikeresen együtt tudnak működni. A GE egyik európai termelési központja Magyarország, ez is mutatja a régió felértékelődését – mondta, hozzátéve: a V4-ek teljesítménye alapján a jövő Közép-Európáé Európán belül. A térség gyorsabban zárkózik fel Nyugat-Európához, amiben a GE-nek és a hasonló nagyvállalatoknak nélkülözhetetlen szerepe van – fejtette ki.


Peter Stracar, a GE közép-kelet-európai régióért felelős vezérigazgatója                                         Fotó: MTI

Peter Stracar közölte: a régióban Lengyelországban és Magyarországon a legerősebb a beszállítói hálózatuk. Elmondta, az előrelépési lehetőségekről tanácskoznak a fórumon, mivel a cégek és az országok gazdasági növekedéséhez erősebb kkv-szektorra van szükség.

Ascsillán Endre, a GE Magyarország alelnöke szerint óriási lehetőség nyílik a magyar és a kelet-közép-európai beszállítók előtt, mivel a cég itt szeretne több pénzt költeni. A GE beszerzési vezetői pedig azért ülnek itt, hogy bemutassák a megrendelendő termékeket – tette hozzá. A nemzetközi projektek közül kiemelte a paksi projektet, amelyhez a GE szállítja a Roszatomnak a gőzturbinákat, a turbógenerátorokat és a segédüzemi berendezéseket. A projekt megvalósításában a GE a lehető legnagyobb mértékben számít az 1300 minősített magyar beszállítójára – hangoztatta és jelezte: nem a paksi az egyetlen nukleáris projekt, több is megelőzi időben a paksi kivitelezést, így vannak más lehetőségek is a beszállítói részvételre.

Erős kkv-szektor kell

Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára rámutatott, az erős kkv-szektor hiányzik még Magyarországon, bár az ilyen cégek száma emelkedett az elmúlt években. Az NGM beszállítói programjában tavaly 3 beszállító-fejlesztési szándéknyilatkozatot írtak alá, az egyiket a GE-vel – jelezte. A tárca beszállító-fejlesztési programjában magyar tulajdonú kkv-k vehetnek részt, az adható támogatás maximum kétmilliárd forint lehet az integrátor és a beszállító részére.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint a nagy cégeknek is üzleti érdeke a megfelelő beszállítók megtalálása.

Becskeházi Attila a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért, innovációért és lokalizációért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a GE egyik nyertese lett a paksi projektnek, és a tervek szerint a magyar beszállítók aránya megközelíti a 40 százalékot. Az orosz partner ígérete szerint minden évben közlik a következő évi nagy tendereket – közölte.

A rendezvényen a kkv-k vezetői közvetlenül a GE beszerzőitől tájékozódhattak arról, hogy milyen adminisztratív, minőségi, informatikai és szállítási szempontoknak kell megfelelniük ahhoz, hogy egy globális nagyvállalat beszállítói lehessenek. Tájékoztatást kaptak arról is, hogy milyen nemzetközi és helyi projektekhez kapcsolódhatnak.

Pr7

Forrás: MTI

Partneroldalak