2019. február. 23. szombat - Alfréd napja van
Banner
Banner
Banner
Lakáshitel: egyre többen választanak hosszú kamatperiódust

Lakáshitel: egyre többen választanak hosszú kamatperiódust

2018. augusztus 9. 16:42

Egyre felelősebben döntenek a lakásvásárlók a jelzáloghitel-felvételről: míg három évvel ezelőtt csak harmincszázalékuk választott öt vagy tízéves kamatperiódust, mára ez az arány mintegy kilencven százalékra nőtt – derül ki a Budapest Bank elemzéséből. Az átlagos hitelösszeg félmillió forinttal nőtt a fenti időszakban, miközben a kamatok átlag 0,6 százalékponttal csökkentek.

Csaknem három évvel ezelőtt újra növekedni kezdett a lakáshitelek piaca. Az alacsony kamatkörnyezet, a reálbérek növekedése, valamint a csok bevezetése összességében jelentősen növelte a keresletet, amire a bővülő ingatlankínálat is ráerősített. 

A Budapest Banknál 2016 januárja és 2018 júliusa között az átlagos folyósított hitelösszeg 9,9 millió forintról 10,4 millió forintra nőtt, az átlagos havi törlesztőrészlet ez idő alatt 75.500 forintról 71.044 forintra csökkent. Nem mindegy persze, hogy az ország melyik területét vizsgáljuk: a dél-budapesti kerületekben és vonzáskörzetükben az átlagosnál erőteljesebb bővülést tapasztalt a pénzintézet, itt az átlagos hitelösszeg jelenleg 14,9 millió forint. A hitelösszeggel a futamidő is megnőtt: a korábbi átlag 193 hónap (16 év) helyett ma már inkább 212 hónapra (17 és fél év) vesznek fel hitelt.

Rögzített kamat

Az átlagos kamat ugyanebben az időszakban 0,6 százalékponttal csökkent a pénzintézetnél, a jegybanki alapkamat csökkenése a 2016. január-2018. július közötti időszakban 0,45 százalékpont volt. Az ügyfelek jelentős része igyekszik kihasználni ezt a kedvező időszakot, hiszen a bank adatai szerint míg 2016-ban a hathónapos kamatperiódusú hitelek domináltak (70 százalék), addig idén júliusban már az ügyfelek mintegy kilencven százaléka rögzíti kamatát öt vagy tízéves periódusra az új folyósítások esetében.

„A Budapest Banknál úgy gondoljuk, a pénzintézeteknek felelősségük van abban, hogy ügyfeleik jó döntést hozzanak. Ezért arra biztatjuk ügyfeleinket, hogy a jelenlegi alacsony kamatkörnyezet előnyeivel élve válasszanak minél hosszabb kamatperiódust, hiszen egy tízéves kamatperiódusú hitellel akár egy válságot is könnyebben át lehet vészelni. Szerencsére azt látjuk, hogy nagy részük – akár a 2008 körüli tapasztalatokból kiindulva – hosszú távon gondolkodik, és hajlandó ennek érdekében magasabb törlesztőrészletet is vállalni. Az MNB korábbi döntése nyomán még az idei évben szigorodnak a rövid kamatperiódusú hitelek jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatói, ez a döntés is ebbe az irányba tereli az ügyfeleket” – mondta Fatér Gyula, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetője.

Hozzátette: 2016-ban elkezdték a jelzáloghitel folyamatok egyszerűsítését, amelynek eredményeként a hitelbírálat idejét öt munkanapra csökkentették, valamint lerövidítették, valamint az ügyfelek számára is érthetőbbé tették a jelzáloghitel kölcsönszerződéseit.

Pr7
Forás: Budapest Bank

Partneroldalak